Všechny barvy Mexika

3. května 2016
Foto: Bára Karpíšková
Láska prochází žaludkem. Bára a Tomáš Karpíškovi se proto v zimě vyrazili ohřát a projíst láskou do Mexika. Co si tam vychutnat, kde a jak?

Jen vyslovím jméno naší zimní prázdninové destinace a už celá zářím. Do Mexika jsem se totiž úplně zamilovala! Zažili jsme tam s Tomášem jednu z nejkrásnějších dovolených, spořádali spoustu skvělého jídla a k tomu se ohromně bavili.

Snídaně? Vejce, fazole & rýže

Rádi objevujeme nová místa během běhu: jednak je to zdravé, jednak se rychle zorientujeme ve městě a stihneme oběhnout spoustu uliček za relativně krátkou dobu. Takže jsem nám i do Mexika zabalila běžecké kecky. Každé ráno jsme je nazouvali natěšení kam nás ten den asi dovedou a co nového objevíme (rozuměj: sníme). Tomášova největší ranní záliba byla najít zase jiné okno, kde parta místních kluků plácá domácí tortilly. Pokaždé jsme zastavili a ochutnali… Já zase miluju ovoce a čerstvé šťávy, takže jsem upírala zrak na pojízdné stánky s ovocem a hlídala, jestli náhodou nemají něco, co jsem ještě nikdy nevyzkoušela. Naprosto mě ale dostala čerstvá kokosová voda s plátky mladého kokosu. Mňam! Občas jsme zašli i na pravou mexickou snídaní, která se skládá z dvou smažených vajec, porce fazolí a rýže. Na mě je to přece jen trochu těžké, ale Tomáš byl nadšený. Mexičani jsou navíc strašně milí, usměvaví a přátelští. Pořád něco pokřikují, ale působí to spíš legračně, nic nepříjemného.

Cíl: nejlepší tacos

Nejvíc nás ovšem bavilo chodit na oběd. Stanovili jsme si totiž misi: objevit to nejlepší tacos na celé Playa del Carmen! Loudali jsme rozpálenými uličkami, pokukovali, kde co nabízejí, kde je největší fronta a kde se nejvíc smějí – a tam jsme vždycky šli. Dali jsme si jedno nebo dvě tacos a zase se zvedli; průběžně jsme vyhodnocovali, které bylo nejlepší, a vraceli se na oblíbená stanoviště.

V Mexiku se vůbec dá ochutnat spousta báječného domácího jídla – kdekdo má stánek nebo otevřený dvorek, kde vyváří pro kolemjdoucí. Vítězné tacos jsme objevili až předposlední den u dámy, která v maličkém taco baru pracovala jen s dospívajícím synem. Na stole s plastovým ubrusem měla vyskládané jednotlivé náplně a hned vedle pekla tortilly. Mimochodem, podle nás jsou nejlepší tacos s dušenou rybou. Vyzkoušejte!

Naše druhá nejsilnější chuťová vzpomínka? Pečené kuře. Tomáš ho jednou ucítil ve vzduchu a už nešel zastavit. Podle vůně doslova vystopoval malý přístěnek, okamžitě si objednal půlku kuřete s pečenými bramborami, rýží a chilli papričkami a začal se ládovat. Já nejdřív jen seděla vedle něj a jako uvědomělá vegetariánka upíjela studenou sodovku s citronem. Jenže když koukáte na někoho, kdo jí s takovou vášní, až má mastné prsty i pusu, a pořád dokola opakuje: „Barčo, to je tak strašně dobrý!“, nemůže to dopadnout jinak, než že býložravec pípne, že to teda taky zkusí, a nakonec to celé sezobe. Ach! To vám byla taková dobrota! Ze srdce přiznávám, že tohle kuře patří do prvních desítky nejlahodnějších jídel, jaká jsem kdy okusila… Maso jsem kvůli tomu ovšem jíst nezačala, byl to jen ojedinělý „exces“. Ale rozhodně nelituju!

Hasta la vista!

Každá naše dovolená je napěchovaná dobrým jídlem, ale někdy to stojí dost úsilí i peněz. Tady ne. Všechno je strašně dobré a levné! V Mexiku jsme jedli převážně street food a jen málokdy jsme u jídla poseděli déle než dvacet minut. Je těžké vybrat, co bylo nejlepší, protože nám chutnalo všude. Když ale zavřu oči, hned cítím na jazyku tacos s dušenou rybou a „to“ pečené kuře, a Tomášovi se zase okamžitě vybaví chuť čerstvě upečené tortilly.

Jestli se chcete nadopovat štěstím, vyrazte do Mexika! My se tam vrátíme taky, protože tolik skvělého jídla a radosti pohromadě se jen tak nevidí. Hasta la vista!

Článek vyšel v aktuálním A magazínu, časopisu pro hosty restaurací Ambiente. Berte si!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.