Vybočit a zacílit

28. července 2017
Foto: Lenka Požárová
Zvykli jsme si na pizzerie, kavárny, zmrzlinárny, burgrárny i polívkárny. Specializace však nezná mezí, a tak v Londýně narazíte i na knedlíčkárnu, česnekovou restauraci, brambůrkárnu, cereální lupínkárnu nebo čajo-zmrzlinárnu.

Zamiř a vystřel knedlíčkem

Malé útulné bistro ukryté v Sohu je plné překvapení. Až když chvílí zíráte na trojúhelníky rozseté po zdech i stropě, docvakne vám to. Tady jde o tvary. Menu bistra Balls and Company vévodí knedlíčky. Co porce, to čtyři kusy servírované v pidi měděných pánvičkách značky Mauviel. Vybírat můžete z masa vepřového, hovězího, kuřecího, ale myslí se tu i na vegetariány.

V době mé návštěvy bylo menu zacílené na jízdu světem. Okusila jsem Maroko v podobě kuskusových knedlíčků se sladkými bramborami, podávané s medovým jogurtem a tradiční koriandrovou omáčkou chermoula. Byly výborné, jenže pak jsem ochutnala Vietnam a té chuti jsem propadla. Rýžovo-krevetové knedlíčky z rýže rozmělněné do hladkého těstíčka, které se vám na jazyku rozteče, doplněné sladkokyselou chilli omáčkou, byly odzbrojující.

Ke knedlíčkům, balls, si můžete vybrat company, tedy přílohu. Jsou zeleninové a nikdy nechybějí polentové hranolky trojúhelníkového tvaru. Zmiňovala jsem už přece, že tu na tvarech záleží. Hranolky podávají s rozmarýnovou solí a aioli. Mimochodem předkrmy (kořeněná cizrna či arancini se sépií) i dezerty (doughnuty anebo kopeček zmrzky) mají zase zakulacené.

Síla ukrytá v česneku

Dobrých dvacet pět let šíří česnekový dech restaurace Garlic and Shots. Česnek z anglických farem je zastoupen v každém jídle. Jo, včetně dezertu. K tomu připočítejte barový lístek se 101 panáky, kde opět účinkuje česnek, a máte zhruba představu. Toto zřejmě nebude volba pro první rande.

Po překročení prahu se ke mně přitulí česnekový odér, oči mi spočinou na květináčích s petrželkou a můžu pozorovat servírku, jak odpoledne loupe pět kilo česneku. V lepivém vedru usedám na venkovní zahrádku. Ke sklence čiré tekutiny zvědavě čichám. Jasně, vodka s medem a česnekem. Další panák s názvem Blood Shot je variací Bloody Mary s výraznou pálivostí. Když se mi česnek rozlévá v žilách, idylu dotváří song Poison rockera Alice Coopera.

I když česnek miluju, na pivo s rozmačkaným stroužkem nebo zmrzlinu se stroužkem česneku smočeným v čokoládě nějak chuť nemám.

Zelená se a mrzne

Za nedávným otevřením pidi obchůdku v Sohu stojí značka japonských zelených čajů Tsujiri s tradicí od roku 1860. Specializují se na nápoje, zmrzliny, ledové tříště, poháry a chuťovky ze zeleného práškového čaje matcha nebo praženého hojicha. Drinky jsou buď ledové, nebo horké a často v nich figuruje i yuzu (žlutý citrus velikosti mandarinky; má velmi výraznou chuť spojující citron a grep) či fazolové pyré.

Vyzkoušela jsem pohár Sundae Crisp s točenou zmrzlinou z praženého čaje hojicha, pufovanou rýží a vrstvou sladkého fazolového pyré. Jako ozdobu můžete zvolit žvýkavé rýžové knedlíčky, vařený kaštan nebo plátek nadýchaného chlebíčku s čajem matcha. V létě mě naprosto uspokojil ledový čaj matcha se sirupem z yuzu.

Luxusní bramborové lupení

V Hipchips udělali z obyčejných smažených brambůrek něco extra. A dali si safra záležet. Používají tradiční místní odrůdy brambor, které hrají všemi barvami. Hlavně žlutou, oranžovou, červenou a fialovou.

A pak tu máme omáčky, ze kterých se vám hlava zatočí. Třeba pálivá řepová marmeláda s citronovou trávou. Nebo marocký jogurt, což je směs s kořením, naloženými citronky a medem. Či snad sezonní chřest s parmezánem?

Mimochodem už jste někdy ochutnali brambůrky nasladko? Tak tady máte možnost. Můžete si dát porci brambůrek, které jsou místo soli prosypané cukrem a skořicí, já ovšem doporučuju zůstat u slaných a prubnout je se sladkou omáčkou. Za sebe volím limetkový cheesecake s ginem, ale oblíbená je i omáčka s burákovým máslem nebo čokoládová se slaným karamelem. A to propracované balení, za které by se nemusel stydět nejeden módní obchod. Enjoy!

Cereální vrahouni

Mají plnovousy, šedé vlasy a ztřeštěné nápady přitahující zejména děti a mládež. Allan a Garry, dvojčata, dostali v opilosti nápad, který dotáhli do úspěšného konce a založili Cereal Killer Café, specializující se na podávání snídaňových lupínků, polštářků, kuliček či kroužků. Prostě cereálie v krabicích. Bijí se v prsa, že mají na 120 druhů z celého světa a 30 druhů mléka (zejména ochuceného).

Realita v pobočce na Brick Lane je taková, že vkročíte do nevelké tmavé místnosti, jejíž dvě stěny tvoří regály s krabicemi cereálií vyskládanými až do stropu. Obsluha hojně šplhá po štaflích a odsypává z krabic, neb nejsou jen výstavní. K tomu dostanete na tácu lahvičku s mlékem.

Bestsellery jsou cereálie s marshmallows nebo cereální koktejl Cookies and Scream se sušenkami Oreo, čokoládovými lupínky, čokoládovou omáčkou a šlehačkou. Vhodné pro všechny, který z přeslazených cereálií nevyrostli.

www.zapalena-kucharka.cz

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.