Ženská síla

10. července 2018
Foto: courtesy Core by Clare Smyth
Ačkoli doby minulé zahnaly ženy do útrob domácí kuchyně, status hvězdných šéfkuchařů patřil paradoxně jen mužům. Časy se ale mění – naštěstí. Kdo jsou ženy, které se zapisují do dějin světové gastronomie?

Helena Rizzo: Čtyřicetiletá rodačka z brazilského Porta Alegre začínala jako modelka a servírka. V jednadvaceti měla našetřeno dost na to, aby zvedla kotvy a odplula do Evropy. Praxi sbírala v nejlepších italských podnicích. Společně se svým manželem, španělským šéfkuchařem Danielem Redondem si otevřela restauraci Mani, která kombinuje to nejlepší z národních kuchyní obou partnerů. Helena získala ocenění pro nejlepší šéfkuchařku roku 2014, které uděluje Veuve Clicquot.

View post on Instagram
 

Elena Arzak: Z jejího životopisu se zatočila hlava mnohým – včetně Lucie Kohoutové, která s ní dělala rozhovor. Elena Arzak je považována za nejlepší šéfkuchařku současnosti. Stará se o legendární rodinný podnik ve španělském San Sebastianu a na kontě má tři michelinské hvězdy. A co víc, chtělo by se říct hlasem George Clooneyho v reklamě na kávu.

Lanshu Chen: Nejobdivovanější šéfkuchařka Asie pochází z Tchaj-wanu. Studovala na pařížské škole kulinárního umění Ferrandi, tudíž dokonale ovládá veškeré náležitosti francouzské gastronomie. V jednom rozhovoru prozradila, že je přímo posedlá „haute cousine“, ovšem dokáže ji propojit s lokálními asijskými recepty. Navíc umí mistrovsky vyvážit sladké a slané, hořké a kyselé.

Clare Smyth: Pracuje jako šéfkuchařka restaurace drsňáka Gordona Ramsaye, takže tipujeme, že ji jen tak něco nerozhodí. První britská držitelka tří michelinských hvězd rozhodla o své kariéře v patnácti letech, když vařila na letní brigádě. Následovalo bezpočet stáží a zaměstnání v restauracích po celém světě. V jednom rozhovoru přiznala, že v kuchyni odjakživa cítila větší tlak kvůli tomu, že je žena. Musela prý pracovat pilněji než kolegové, a hlavně nedat najevo únavu, aby nebyla za padavku. Dnes už nikomu nic dokazovat nemusí – její pikantní kachní prsa s krémovým zelím na savojský způsob patří k nedosažitelným metám nejen v Anglii.

View post on Instagram
 

Nadia Santini: Ačkoli není vyučenou kuchařkou, před pěti lety získala ocenění pro nejlepší šéfkuchařku na světě. Vdala se do rodiny, které patří tříhvězdičková italská restaurace Dal Pescotore, a už nějaký čas šéfuje tamní kuchyni. Do vysoké gastronomie Nadiu zasvětila manželova babička, která vedla kuchyň před ní. Tradiční rodinné pokrmy Nadia díky své kreativitě a houževnatosti pozvedla až… ke hvězdám. Doslova. A co by vám uvařila, kdybyste se ocitli u jejího stolu? Grilovaného úhoře s dýňovými taštičkami.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.