Facebook

Ženská síla

540
10. července 2018 Autor: Anna Nosková Foto: courtesy Core by Clare Smyth

Ačkoli doby minulé zahnaly ženy do útrob domácí kuchyně, status hvězdných šéfkuchařů patřil paradoxně jen mužům. Časy se ale mění naštěstí. Kdo jsou ženy, které se zapisují do dějin světové gastronomie?

Helena Rizzo: Čtyřicetiletá rodačka z brazilského Porta Alegre začínala jako modelka a servírka. V jednadvaceti měla našetřeno dost na to, aby zvedla kotvy a odplula do Evropy. Praxi sbírala v nejlepších italských podnicích. Společně se svým manželem, španělským šéfkuchařem Danielem Redondem si otevřela restauraci Mani, která kombinuje to nejlepší z národních kuchyní obou partnerů. Helena získala ocenění pro nejlepší  šéfkuchařku roku 2014, které uděluje Veuve Clicquot.

Elena Arzak: Z jejího životopisu se zatočila hlava mnohým včetně Lucie Kohoutové, která s ní dělala rozhovor. Elena Arzak je považována za nejlepší šéfkuchařku současnosti. Stará se o legendární rodinný podnik ve španělském San Sebastianu a na kontě má tři michelinské hvězdy. A co víc, chtělo by se říct hlasem George Clooneyho v reklamě na kávu.

Mohlo by vás zajímat
Holky v kuchyni

Proč ve špičkových restaurací vaří (skoro) samí kluci? A jaké je to být jediná žena v mužské partě?

Více zde

Lanshu Chen: Nejobdivovanější šéfkuchařka Asie pochází z Tchaj-wanu. Studovala na pařížské škole kulinárního umění Ferrandi, tudíž dokonale ovládá veškeré náležitosti francouzské gastronomie. V jednom rozhovoru prozradila, že je přímo posedlá „haute cousine“, ovšem dokáže ji propojit s lokálními asijskými recepty. Navíc umí mistrovsky vyvážit sladké a slané, hořké a kyselé.

Clare Smyth: Pracuje jako šéfkuchařka restaurace drsňáka Gordona Ramsaye, takže tipujeme, že ji jen tak něco nerozhodí. První britská držitelka tří michelinských hvězd rozhodla o své kariéře v patnácti letech, když vařila na letní brigádě. Následovalo bezpočet stáží a zaměstnání v restauracích po celém světě. V jednom rozhovoru přiznala, že v kuchyni odjakživa cítila větší tlak kvůli tomu, že je žena. Musela prý pracovat pilněji než kolegové, a hlavně nedat najevo únavu, aby nebyla za padavku. Dnes už nikomu nic dokazovat nemusí – její pikantní kachní prsa s krémovým zelím na savojský způsob patří k nedosažitelným metám nejen v Anglii. 

Nadia Santini: Ačkoli není vyučenou kuchařkou, před pěti lety získala ocenění pro nejlepší šéfkuchařku na světě. Vdala se do rodiny, které patří tříhvězdičková italská restaurace Dal Pescotore, a už nějaký čas šéfuje tamní kuchyni. Do vysoké gastronomie Nadiu zasvětila manželova babička, která vedla kuchyň před ní. Tradiční rodinné pokrmy Nadia díky své kreativitě a houževnatosti pozvedla až… ke hvězdám. Doslova. A co by vám uvařila, kdybyste se ocitli u jejího stolu? Grilovaného úhoře s dýňovými taštičkami.

Kam s kelímkem?

Načíst další článek...