Zmrzlina z chleba Eska 33 – dáte si?

25. července 2022
Foto: Valentýna Janů
Chleba je základ! Tentokrát hraje ústřední roli ve zmrzlině podle šéfkuchaře Esky Martina Štangla – na scénáři dezertu se podílí i kmín a grilované meruňky. Nabídněte si!

Chleba 33 z Esky, Český kmín a šťavnaté meruňky – šéfkuchař Martin Štangl sepsal recept na neobyčejnou zmrzlinu s příchutí typicky českých surovin:

  • 1 bochník kvasového chleba s kmínem
  • 350 ml mléka + na zředění
  • 500 ml čerstvé smetany
  • 120 g medu
  • 6 lžic krupicového cukru
  • meruňky k podávání

Postup:

  1. Chleba nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. 
  2. Z mléka, smetany, medu a cukru umíchejte směs a namáčejte do ní kousky pečiva.
  3. Plátky chleba přeneste na plech s vyššími okraji a podlijte ⅓ smetanové směsi. 
  4. Pečte při 180 °C. Každých 30 minut chleba otočte a přilijte část tekutiny. Tento krok opakujte nejméně třikrát. 
  5. Upečené krajíce rozmixujte dohladka a podle potřeby nařeďte mlékem. Krémový základ dejte do zmrzlinovače a připravte zmrzlinu. 

Výsledku dosáhnete i bez zmrzlinovače: smetanový krém zahřejte na 85 °C a zchlaďte (ve dřezu s ledem), nechte odstát v lednici a druhý den uložte v miskách do mrazáku. Hmota by se měla co půl hodiny vytáhnout, promíchat nebo krátce prohnat mixérem a zase vrátit do chladu – proces se opakuje několikrát, dokud zmrzlina pořádně neztuhne.

Servis: Zmrzlinu si nejlépe vychutnáte s meruňkami – ogrilujte je nebo opečte na másle. Dezertu ale svědčí také meruňkový kompot a křupavá chlebová granola.

Vzkaz od šéfkuchaře: Do smetany kápněte trochu rumu a přidejte koření, třeba špetku skořice nebo (zbylý) vanilkový lusk. Zmrzlina se dá vyrobit i z toustového chleba a ze staršího pečiva, například z vánočky nebo loupáku.

Na zmrzlinu do Myšáka!

Na zmrzlinu se chodí i do Myšáka! V kornoutech z karamelového sladu ochutnáte různé příchutě i speciály, například meruňku s mandarinkou a marcipánem z pražených španělských mandlí Larqueta. Nebo si raději odnesete kelímek na doma?

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.