Dvoudenní vývar z Čestru

29. října 2023
Foto: Vojtěch Tesárek
Na vývar se vyplatí počkat. V Čestru čekají dokonce dva dny a přidávají do něj sušenou zeleninu, která chuť vývaru ještě zesílí. Nakupte hovězí kosti, nasušte si zeleninu a pusťte se do něj podle receptu šéfkuchaře Pavla Brichzina.

Na vývar:

  • 10 kg hovězích kostí
  • 20 l vody
  • 2 slepičí stehna
  • 4 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • 15 kuliček pepře
  • sůl

Na sušenou zeleninu:

  • 500 g mrkve
  • 500 g celeru 
  • 250 g petržele
  • 2 cibule
  • půl paličky česneku

Všechnu zeleninu nakrájejte a usušte v sušičce.

  1. Kosti dejte do hrnce a zalijte vodou až po okraj. Pomalu zahřívejte na mírném plameni. Voda nesmí vařit. Jakmile se začnou objevovat malé bublinky, ztlumte plamen na minimum. Pěnu nesbírejte.
  2. Přihoďte slepičí stehna a koření. Mírně osolte. Takto vývar táhněte přes noc. 
  3. Druhý den ráno seberte přebytečný tuk a uchovejte ho na později. Pokud se během noci vyvařilo hodně vody, můžete ji dolít. Přidejte sušenou zeleninu a nechte táhnout další den a noc.
  4. Ráno hotový vývar sceďte přes plátno. Podle chuti dosolte. Můžete také přidat tuk, který vám zbyl z prvního dne vaření. 
  5. Podávejte se zastřeným vejcem, s nudlemi nebo zeleninou.
View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.