Influenceři se sklenkou v ruce aneb Koho sledovat, když máte rádi víno

27. února 2024
Vinaři, sommelieři, spisovatelé a nadšenci do vína – ti možná vládnou vašemu feedu na Instagramu, pokud máte tenhle nápoj opravdu rádi. Máte chuť obohatit svůj repertoár vinných influencerů o nové tváře? Tady je výběr našich oblíbenců.

Klára Kollárová 

Začít musíme samozřejmě Klárou Kollárovou, národní sommelierkou, která byla do této funkce uvedena v září 2022. To proto, aby dělala českým a moravským vínům dobré jméno po celém světě. V oboru se Klára – svého času hlavní sommelierka a majitelka Vínografu – pohybuje už přes dvacet let. Byla také součástí týmu michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise, tak kým jiným bychom se měli nechat „ovlivnit“? 

View post on Instagram
 

Honza Čulík

Další osobností, jehož tipy na víno – tedy na to naturální – vám rozšíří obzory, je Honza Čulík. V Táboře, kde je momentálně i městským zastupitelem, každoročně pořádá festival naturálního vína Bottled Alive, kam zve vinaře z Česka i zahraničí, buduje tamní gastro scénu (jeho výběr ochutnáte v Kafe & knihy Jednota) a v Praze se stará o vinný sortiment vinotéky Alma Wines, kde ho sem tam i potkáte. Jeho doporučení – na Instagramu i offline – vám roztančí paletu chutí. 

View post on Instagram
 

Dragan Bogdanovič a Marko Jelič

Až se budete příště rozhlížet, co nového ochutnat, inspirujte se na profilu Dragana Bogdanoviče – spoluzakladatele wine pop-upu Družstvo a zakladatele Fermentalistů, anebo Marka Jeliče, majitele vinotéky Winegeek v Praze 7. 

View post on Instagram
 

Dominika Černohorská

Anebo se inspirujte rovnou u vinařů! Vinařka Dominika Černohorská stojí za pavlovským vinařstvím Plenér, do kterého můžete v létě a na podzim nahlédnout během akce Otevřený sklep. Dominika je také zakladatelkou iniciativy Pestrá vinice, jejímž cílem jsou zdravější vinohrady i půda. 

Milan Nestarec a Luba Mrkvica

Pod slupku vinařské práce proniknete také u velkobílovického matadora Milana Nestarce nebo vranovického mladého vinaře Luby Mrkvici alias Planiny. Luba je stejně jako Dominika Černohorská členem uskupení Mladých vinařů – podívejte se, jak tohle řemeslo vnímá mladší generace. 

View post on Instagram
 

Camille Gjerde

Vinařský svět – konkrétně ženský vinařský svět – uchvátil švédskou spisovatelku Camille Gjerde, a tak se před pár lety vydala na kole s kolegyní fotografkou na cestu po evropských vinařstvích, za kterými stojí ženy. Svoje dobrodružství – a příběhy vinařek – popsala v knize We Don’t Want Any Crap in Our Wine a ve své misi pokračuje i na instagramu. 

View post on Instagram
 

Daniela Raková

Začalo to vášní pro víno, pokračovalo blogem a influencerství už přišlo samo. Sommelierka restaurace Marie B Daniela Raková objíždí vinné festivaly a degustace, aby se dál posouvala ve své práci, a k tomu píše blog Utopeni vínem.

A právě sommelierka Daniela se s vámi podělí o další tipy, koho sledovat, abyste byli v obraze a měli vždy něco nového ve skleničce: 

Jako českou verzi Wine Folly popisuje účet Víno od Bodláků. Příspěvky jsou psané s lehkostí a důvtipem, a přitom se toho o víně dozvíte spoustu. 

View post on Instagram
 

O českém víně se dočtete také v deníku Ley alias VínoPsaní. Jak autorka sama uvádí: „Hodnotím na stobodové stupnici dle oficiálních parametrů, ale svými laickými smysly.“

Dny vyplněné výlety za vinaři má i Lucie alias Wiki Cooper, na jejímž účtu nahlédnete nejen do skleničky, ale rovnou do vinic a sklepů některých vinařů. 

View post on Instagram
 

Kvalitní report z výjezdů za vinaři najdete na Jižním svahu milovníka vín Jana Čeřovského, recenze na skvělá česká a moravská vína pak přináší profil Moje lahve.

View post on Instagram
 

Poctivé popisy, bodové hodnocení a novinky z české vinné scény nabízí profil Pod korkem Mikuláše Dudy.

View post on Instagram
 

O vinařích, jejich přístupu k pěstování a produkci a samozřejmě i o výsledku celé této péče si počtete také na instagramovém účtu vinotéky Vin de Marie, která patří k restauraci Marie B.

View post on Instagram
 

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.