Oběd jako dobrý skutek

11. října 2023
Foto: Oldřich Hrb
Před sedmi lety se v Lokálech rozběhla akce Oběd pro dalšího, díky které mohou hosté předplatit teplé jídlo lidem bez domova. Projekt se časem rozšířil do dalších podniků Ambiente a podporuje různé neziskové organizace. Kde a pro koho můžete udělat dobrý skutek, který znamená víc než oběd zdarma?

Oběd pro dalšího stojí 90 Kč a můžete ho zakoupit u obsluhy v kterémkoli pražském a v brněnském Lokále, ale také v Café Savoy, Pizze Nuova, Esce a cukrárně Myšák. Dobrý skutek pořídíte i v e-shopech restaurací nebo při nákupu dárkových poukazů v e-shopu Ambiente. Podnik pak vytvoří poukaz na teplé jídlo a nealkoholický nápoj a odevzdá ho vybrané charitativní organizaci, která obědy rozdá konkrétním lidem v nouzi. Na ty čeká v každém podniku důstojné místo u stolu a kvalitní jídlo z denní nebo stálé nabídky.

„Funguje to stejně jako na začátku. Host zaplatí v Lokále 90 korun a restaurace nabije poukázky na Oběd pro dalšího, my je jednou za měsíc posbíráme a předáme charitativním organizacím. Ty je pak rozdělí mezi své klienty,“ říká Barbora Jiranová za Lokály v Praze i v Brně, které spolupracují s organizacemi Pragulic, Program Máří, Jako doma a Nový prostor. Jejich klienti si pak mohou zajít do vybraných restaurací na oběd a objednat si kteroukoli hotovku a nápoj.

Oběd s příběhem

Za sedm let se v Lokálech odvyprávěla spousta příběhů lidí, kteří díky zdánlivě drobné pomoci dostávají příležitost začlenit se do společnosti, posadit se ke stolu a cítit se v bezpečí a vážení, stejně jako běžný platící host. Oběd pro dalšího pro ně tak znamená víc než jen dobré a výživné teplé jídlo.

„Díky Obědu pro dalšího mají lidé bez domova nebo v jiné tíživé situaci přístup ke kvalitní stravě a nejedí pouze v rychlém občerstvení nebo uzeniny s bílým pečivem. Velký přínos ale vidím taky v tom, že mohou trávit čas ve většinové společnosti, což podporuje jejich integraci a dává celé akci širší rozměr,“ hodnotí projekt ředitelka Nového prostoru Dagmar Kocmánková.

Právě ona před lety pomáhala nastavit podmínky spolupráce: „Kartičku na Oběd pro dalšího využíváme jako motivaci. Za odměnu ji dostávají ti, kdo v určité dny prodají nejvíc časopisů, nebo prodejci zařazení do programu Bonus klub, kteří dodržují všechna pravidla, zodpovědně plní své povinnosti a za to pak čerpají výhody. Obědem zdarma podporujeme i nováčky, kteří se ocitli v krizové situaci a teprve se snaží nějak začít,“ vysvětluje Dagmar.

Oběd pro další organizace

Koncept Oběda pro dalšího zůstává stále stejný, přede dvěma lety se však prodloužil seznam zapojených podniků a neziskových iniciativ. „K akci se přidaly Café Savoy a Eska, Pizza Nuova a cukrárna Myšák, a tak jsme se rozhodli oslovit i charitativní organizace, které se zaměřují na pomoc seniorům, samoživitelkám a dalším skupinám lidí v těžké situaci,“ informuje bývalá kreativní šéfkuchařka Ambiente Jana Jelič, která se podílela na rozšíření projektu do dalších restaurací.

„Aby fungoval co nejlépe, potřebujeme zpětnou vazbu. Proto jsme se nedávno sešli se zástupci všech neziskových organizací a zjišťovali jsme, jaká je odezva klientů a co by se dalo zlepšit na naší straně,“ říká koordinátorka projektu Lucie Svobodová a sdílí jeden z nápadů:

„V Myšákovi se nabídli, že v rámci Oběda pro dalšího otevřou horní patro maminkám samoživitelkám, aby tam mohly uspořádat narozeninovou oslavu pro své děti nebo jen strávit společný čas se ženami v podobné životní situaci.“

View post on Instagram
 

Jídlo jako základní hodnota

Mezi podporované organizace přibyl Klub svobodných matek a taky Breakfaststory, která vede podobnou kampaň Potěš obědem. V rámci té si mohou zákazníci koupit obědové menu uvařené v sociálním podniku a v ceně je i porce jídla pro seniora nebo rodiče samoživitele. Platforma se při tom zříká nároku na honorář, a tak celý výtěžek putuje do podniků a potřebným lidem, kterým vozí benefiční obědy.

„Záměrem Breakfaststory je podpora sociálních podniků, a to nejen na papíře, ale především prakticky. Trvalo mi dva roky, než jsem našla způsob, jak podpořit jejich byznys a zároveň jim ukázat, že oni sami mohou svou prací pomáhat druhým,“ vysvětluje zakladatelka Lucie Hyblerová, které se daří podporovat hendikepované z různých sociálních podniků. V Enviře nebo třeba v Jídelně kuchařek bez domova se připravuje catering na zakázku, a to hlavně snídaně pro firmy. Ty s každou objednávkou přispívají i na snídani pro osamělého důchodce.

„Myslím si, že jídlo je základní hodnota, na kterou by měl dosáhnout každý, stejně jako na střechu nad hlavou. Je to bazální potřeba, jejímž prostřednictvím je ale možné uskutečnit dobré skutky. Právě na téhle jednoduché myšlence jsem postavila Breakfaststory,“ vypráví Lucie, která se bez váhání zapojila i do Oběda pro dalšího.

„Dělá mi radost, když vidím, jak dokáže jídlo propojit sociální bubliny a bourat předsudky, a proto se mi Oběd pro dalšího vždycky líbil. Ambiente má poměrně velký okruh hostů a fanoušků, kterým dává možnost pomáhat, a tím inspiruje spoustu lidí. Tahle inspirace k solidaritě je můj velký cíl, a když ji budou šířit lídři, ať už v gastronomii, nebo v jiných oblastech podnikání, dojdeme k němu rychleji,“ věří Lucie.

Aktuální pomoc

Kartičky s Obědem pro dalšího se nově darují také Organizaci pro pomoc uprchlíkům (OPU). První várka karet putovala do hotelu, který ubytovává přes dvě stovky lidí z Ukrajiny, převážně ženy s dětmi. „Hotelové pokoje nejsou uzpůsobené na běžný život, a tak si lidé nemohou uvařit ani čaj a jsou závislí na jídle, které jim vozíme ze školních jídelen,“ upozorňuje Alice Mirovská za Opu a pokračuje:

„Všichni jsou samozřejmě vděční, ale představte si, že jíte měsíc v kuse jen to, co vám někdo naservíruje na tác. Oběd pro dalšího jim dává možnost najíst se kvalitně v restauraci a zároveň poznávat českou kulturu prostřednictvím jídla. Nemluvě o tom, že tak na chvíli zapomenou na to, proč jsou v ,uprchlickém táboře‘.“

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.