Tipy šéfkuchařky, díky kterým vykouzlíte vynikající zálivky na salát

9. května 2024
Foto: Archiv Ambiente
„Salát bez zálivky není salát,“ říká s úsměvem Jana Jelič, bývalá kreativní šéfkuchařka Ambiente. Jak ale připravit zálivku, která bude chuťově vyvážená a správně podtrhne chuť zeleniny? A čeho se naopak vyvarovat?

Dobře zvolený dresink dokáže salát povýšit na skutečnou delikatesu. Máme pro vás několik tipů, díky kterým připravíte salátové zálivky, se kterými zaručeně sklidíte úspěch. Podle Jany Jelič, bývalé kreativní šéfkuchařky Ambiente, je v první řadě třeba znát základní vztahy mezi jednotlivými chutěmi:

  • kyselá chuť zesiluje slanou,
  • slaná a sladká se vzájemně posilují,
  • sladká a pálivá se vyvažují,
  • pálivá a kyselá se vyvažují,
  • sladká a hořká se vyvažují,
  • slaná a hořká se vyvažují,
  • kyselá a sladká se vyvažují.

Jestliže v jídle některá chuť převládá nebo je až moc výrazná, zmírníte ji právě vyvažující chutí. V praxi to znamená, že pokud je například zálivka příliš pálivá, stačí přidat šťávu z limetky (kyselá chuť). 

Dochucuj jako šéfkuchař – kyselá chuť

Jak kyselé je správně kyselé? Proč je kyselost významná? Čím vším se dá jídlo okyselit? A jak vzájemně propojovat jednotlivé chutě? To vám na třech jídlech názorně předvede Jana Jelič, někdejší kreativní šéfkuchařka Ambiente a expertka na dochucování. Kurz Dochucuj jako šéfkuchař – kyselá chuť zakoupíte zde.

Pravidlo tří chutí

Ideální zálivka obsahuje tři chuti: slanou, sladkou a kyselou. Zároveň by v dresinku neměl chybět tuk, který dokáže tlumit všechny chutě. A jelikož v této disciplíně se kreativitě meze nekladou, záleží jenom na vás, jakému ladění dáte přednost. Tady je pár možností:

  • kyselá chuť: citrusová šťáva, ocet nebo hořčice,
  • slaná chuť: sůl, ančovičky, sójová omáčka anebo miso pasta,
  • sladká chuť: cukr, med, javorový sirup nebo třeba ovocné pyré.

Co člověk, to jiná preference. „Univerzální poměr je zhruba 30 % kyselé složky, 60 % tučné složky a 10 % sladké, aromatické složky. Se solí buďte opatrní, dosolit můžete vždycky,“ připomíná Jana Jelič. A pokaždé přidejte také surovinu, která všechny komponenty krásně propojí. Tuto službu vám prokáže třeba miso pasta, hořčice, žloutek anebo ořechové máslo.

Alfou a omegou je pečlivé promíchání. Jana radí, abyste zálivku promíchali například v zavařovací sklenici. „Pokud si připravujete klasickou vinaigrette, můžete si v zavařovačce připravit víc porcí a přebytek uchovat v ledničce,“ doporučuje Jana Jelič.

(Ne)tradiční variace

Když se řekne zálivka, většina z nás si představí právě vinaigrette, jejíž základem je vinný ocet, olej, citronová šťáva, sůl a pepř. Můžete však vyzkoušet také majonézový nebo jogurtový dresink. „Myslete ale na to, že jogurt už v sobě má tučnou, kyselou a trošku sladkou složku. Většinou tedy stačí dosolit ho a přidat něco aromatického, například bylinky nebo česnek,“ přidává šéfkuchařka snadný tip.

Pokud vás baví neotřelé kombinace, zkuste příště zálivku z ořechového másla. „Smíchejte ořechové máslo, sójovou omáčku, olej a ocet. Vznikne vám hustý dresink, který se hodí i na pečenou zeleninu,“ říká Jana.

Když je salát v hlavní roli

Pokud se chystáte připravit salát, který poslouží jako hlavní chod, pak by kromě zeleniny měl obsahovat také dostatek bílkovin a tuku.

Ve všestranně vyváženém salátu by mělo být:

  • něco čerstvého (listový salát, rajče),
  • „hmota“ (čočka, rajčata, luštěniny, obiloviny, sýr nebo vejce),
  • křupavý prvek (pistácie, mák, krutony, drobenka, granátové jablko či slaná granola),
  • aromatická složka (bylinky, růže, chilli anebo zázvor),
  • překvapení.

Ve dnech, kdy nemáte času na rozdávání, můžete následovat recept na rychlý salát, který ráda připravuje Jana Jelič. „Pro chvíle, kdy nestíhám, mám v lednici připravenou zálivku vinaigrette a po ruce slanou granolu. K listovému salátu pak přidám pečenou zeleninu, kterou mám často už připravenou v lednici, zálivku a právě slanou granolu. Teď během jara do něj ráda přihodím také chřest, ředkvičky nebo kedlubny,“ doplňuje Jana.

Na co si dát pozor?

Připravili jste zálivku podle našeho návodu, a přesto pokrm nechutná podle očekávání? Možná jste udělali tu chybu, že jste salát před přidáním zálivky dostatečně neosušili. „Jakmile je na salátu voda, zálivka po ní steče na dno misky a jídlo pak není dostatečně ochucené,“ říká Jana.

Další častou chybou je nedostatečné promíchání dresinku. „Setkala jsem se i s tím, že někdo zálivku nemíchá vůbec a rovnou lije do mísy se zeleninou zvlášť olej, zvlášť ocet a pak ji třeba posolí,“ dodává Jana Jelič. 

Takže poctivě osušit i promíchat – a pak už si můžete vychutnat svěží pokrm nabitý vitaminy i chutí.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.