Jana Jelič: Pěšky za dobrým jídlem

18. července 2022
Kreativní šéfkuchařka Jana Jelič (dříve Bilíková) má malou dceru Taru a při společných procházkách zjistila, že se celé širší centrum Prahy dá projít pěšky, navíc krásnými parky. Podle Jany má Praha strategicky rozmístěnou soustavu parků, která je mezi evropskými metropolemi unikátní. Jana bydlí s rodinou na Hradčanské, a proto její trasa začíná tady. Těšte se na spoustu zeleně, jídla, a hlavně kafe!

Brzký start v Goodloku a pořádná snídaně v Café Savoy

Trasu jsem vymyslela pro své kámoše, které bych nechala bydlet u nás v bytě na Hradčanské. Odtud můžete začít den krásnou procházkou přes Chotkovy sady na Malostranskou, na Kampu a kouknout se na Lennonovu zeď. Pokud jste ranní ptáčata, vyplatí se dojít až do Goodloku na Jungmannově náměstí, kde dělají skvělé freshe, kávu a malá jídla. Otevírají už v 7:30, což ocení hlavně rodiče, kteří cestují s dětmi.

Dejte si tady ale jen něco k pití – nejraději mám kombuchu, ice tea bez cukru a flat white. Čeká vás totiž vydatná snídaně v nedalekém Café Savoy! Většinou si tu dávám francouzskou snídani a ke croissantu plněnému míchanými vajíčky s lanýžem si dopřeju skleničku naturálního růžového Champagne Fleury. 

Český design a oběd na Hradě

Pokud jste v Savoyi vynechali kafe, nebo potřebujete rovnou dvojitou dávku, stavte se v nově otevřené pobočce Onesip Coffee přímo na Újezdě a nenechte si ujít nabídku obchůdku One‘s Concept, kde pořídíte skvělé dárky nebo malé radosti pro sebe. Za rohem je vstup do zahrady Kinských, kterou můžete dojít až na Petřín a pak rovnou na Hrad. A protože už bude čas oběda, posaďte se v Kuchyni na Hradě, odkud se vám otevře úchvatný výhled na celou Prahu. Bez váhání si poručte řízek z krkovice, ten miluju! A borůvkový knedlík – bez toho nesmíte odejít, i kdybyste si ho měli dát s kamarády na čtvrtiny!

View post on Instagram
 

Další kafe a odpočinek ve Stromovce

Takhle vydatný oběd je třeba dobře strávit, a proto si projděte královské zahrady a vraťte se k nám na Hradčanskou. Pokud vás jímá únava, stavte se pro další kafe do Kafematu. O kousek vedle, v La Forme, zase ukořistíte něco sladkého a křupavého. A teď už do Stromovky, rozplácnout se na deku a vydechnout si. 

Už jste si trochu odpočinuli? Je čas vrátit se do hry se skleničkou naturálního vína, a to ve Winegeeku na Řezáčově náměstí. Dejte si sklenku Intergalactic od Rennersistas, a pokud vás bude víc, tak rovnou lahev oranžového Blossom od Matassy. Odtud se přes Strossmayerovo náměstí vydejte Letnou až ke Stalinu. Tady se chvíli zastavte, prohlédněte si unikátní skate park a kochejte se skvostným výhledem. Můžete v tom pokračovat ještě cestou dolů po schodech na Čechův most, ze kterého sejdete k řece a pak podél ní dojdete až do Karlína.

Večeře v Esce a sklenička na závěr dne v Bokovce

Karlín nesmíte opustit bez večeře v Esce! Dopřejte si zážitek v podobě degustačního menu i s párováním, protože takhle ochutnáte prakticky vše, co Eska nabízí. Pokud jste ještě plní z oběda, určitě ochutnejte alespoň zdejší signature dish – brambory v popelu nebo tatarák s černým česnekem a libečkem. Ten miluju a slibuju, že se vám o jeho jemné chuti budou zdát sny!

View post on Instagram
 

Pokud ještě nemáte dost, projděte se přes Florenc do Bokovky v Dlouhé ulici. Trasa už není tak malebná, a proto se případně můžete svézt tramvají, je to pár zastávek. Bokovka vás okouzlí krásným dvorkem i útulným interiérem. Určitě zkuste moravské bubliny Blanc de blanc od Galy nebo mělnické oranžové víno Cuvée CoCo blanc. Až vás po pár skleničkách chytne mlsná, skočte si vedle do Našeho masa pro něco malého – třeba pro burger nebo pečené morkové kosti s topinkou!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.