Anna Nosková: den pro mámu plný módy, šperků a kultury

11. července 2022
Narodila jsem a první roky svého života prožila v Oděse na Ukrajině. Je to město, které má úplně odlišnou energii než Praha: kombinuje v sobě Paříž 19. století, barvitost, hluk i špínu Orientu a bohužel se na něm podepsal i nelítostný socialistický režim. A i přesto jsem jako přesazená rostlina, na Prahu si pořád zvykám a objevuju ji hlavně očima mého táty, který zná snad historii každého důležitého domu a jen díky němu se neztratím v křivolakých uličkách Starého města.

Jsem pracující máma dvou malých dětí a největším luxusem je pro mě strávit den o samotě a bez povinností. Pak bych zašla:

Ztratit se mezi vinohradskými vilami

Kousek od náměstí Jiřího z Poděbrad je oblast, která je nesmírně tichá, zato poetická. S kávou v ruce, kterou v mé oblíbené velikosti maxi latté mají v Kro coffee, se tu nejradši jen tak toulám, nakukuji do zahrad opuštěných vil a připadám si trochu jako v Trnkově Kouzelné zahradě. Čekám, že za chvilku vykoukne kocour a vynadá mi, co tu okouním.

Vintage s moderním twistem

V Řipské ulici narazíte na zrcadlový poutač s nápisem „Wear What Makes Your Soul Shine”. Vede k butiku s vintage módou Lucie Kratochvílové, která se na pražské Vinohrady pokusila přenést atmosféru podobných obchodů z Los Angeles. A její Lule Vintage se to daří natolik, že tu nutně musím ulovit kousek, ve kterém už pak nikoho nepotkám.

Na nákup šperků

Čím jsem starší, tím raději nakupuji prsteny, náramky, náhrdelníky nebo náušnice. Tento syndrom „straky” má pro mě hlubší význam: dělám si svou vlastní sbírku osobních amuletů, které jednou věnuji své dceři i synovi. V ulici na Švihance má svůj ateliér Janja Prokic, ve funkcionalistickém domě Nad Muzeem zase izraelská designérka Vika Mayzel.

View post on Instagram
 

Tekutý oběd

Když nemám v horkých dnech chuť na nic k jídlu, zbožňuju smoothies od Goodloku. Navíc mám pak ze sebe dobrý pocit, že jsem tělu, od kterého vyžaduji tolik energie a výkonu, dávám něco zdravého a vydatného zároveň.

Vůni, kterou nikdo nemá

Niche parfémy objevuje stále více lidí, a to je skvělá zpráva. Jenže vůně je pro mě natolik osobní záležitostí, že se nedokážu smířit se o ní s někým na světě dělit. Proto zbožňuju projekt Kateřiny Šantrochové Scent Roche. Namíchá vám parfém na míru a ještě k tomu navštívíte její kouzelný ateliér na Novém světě.

Dětské knihy v zákrutách

Obchod vydavatelství Meander dokáže rozzářit oči malým i velkým. Nachází se v přízemí 550 let starého renesančního domu, a pro knihy sem chodí místní i turisté ze světa, nebo klidně z Vinohrad, tak jako jsem já.

Jídlo a opera

Vztah máma a dcera je ten nejkomplexnější na světě a chci o něj pečovat. Proto v rámci dne rande se sebou večer pozvu moji maminku na večeři do našeho nejoblíbenějšího podniku ve městě – do Čestru. Nejen proto, že už léta si tam dáváme dušenou veverku, ale také proto, že restaurace sousedí s místem, kde jsem vyrostla – Státní operou. Po brzké večeři sem jde moje máma koncertovat a já jí fandit v hledišti.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.