8 vín k vánočnímu stolu

17. prosince 2015
Foto: Honza Zima & Jan Červenka
Ryba má plavat třikrát – ve vodě, v másle a ve víně. Proto jsme se zeptali sommelierů z Bokovky, co vybrat ke štědrovečernímu kaprovi, čím zahájit večeři anebo jaké víno napárovat k cukroví.

Roman Novotný

APRI Chardonnay 2013, vinařství Kořínek

Chardonnay se výborně doplňuje s rybími pokrmy. Ke smaženému kaprovi se hodí víno zrající v dřevěném sudu typu barrique. Chardonnay z vinařství Kořínek vyniká zlatožlutou barvou, vyšší viskozitou, středně plnou chutí a delší dochutí se sekundárními a terciálními tóny. Výborné k bílému i růžovému masu, a samozřejmě ke všem rybám.

Zuzana Chňoupková

Slatnik, 2011, vinařství Radikon

Toto oranžové víno se vyrábí macerací slupek s moštem. Díky tomu se vylouhuje mnoho tříslovin a fenolických látek, které hrají velkou roli v chuti vína. Je divočejší, extraktivnější, nabízí mnohem širší paletu tónů než běžná bílá či červená vína. Můžeme v něm objevovat i slané, hořké či zemité tóny. Slatnik se vyrábí přírodní metodou, kvasí spontánně bez přidaných látek. Víno prokvašené dosucha krásně spláchne tuky a pomůže s trávením.

Puro Rose, 2006, vinařství Movia

Slovinské perlivé víno poslouží jako lahodný aperitiv. Je svěží, šťavnaté a zároveň minerální. Puro Rose se pěstuje čistě přírodní cestou. Víno je suché, lehké a skvěle vás připraví na další chody. Vyrábí se z hroznů modrého pinotu a okouzlí vás lososovou barvou.

Daniel Popelínský

Rosé nad zahrady, 2014, Víno J. Stávek

Polosladký růžový Merlot s příjemnou kyselinou. Báječný k cukroví – zkuste si ho dát k lineckému! Marmeláda si krásně porozumí se šťavnatými, ovocnými tóny a vy se díky jemné kyselince necítíme přeslazeni. Těšte se o chuťově mohutné víno s dlouhou dochutí a komplexní vůní.

Les Rouliers, 2007–2008, vinařství Henri Bonneau

Francouzské červené víno, které vzniklo smícháním dvou ročníků. Henri Bonneau, legenda z Châteauneuf-du-Pape, se může pochlubit naturálními víny, jaká se shánějí jen obtížně. Les Rouliers si vás podmaní elegantní, noblesní chutí. Perfektně sedne ke krémovějším a těžším jídlům, takže si ho o Vánocích směle dopřejte třeba k houbovému kubovi nebo hutnější houbové polévce. Stejně výtečně si však porozumí i se zvěřinou a hovězím.

Linda Piaskowská

Créme de Pinot Noir, 2013, Dobrá Vinice Nový Šaldorf

Perlivé suché Créme de Pinot Noir ladí absolutně se vším! Můžeme ho servírovat jako aperitiv, elegantně doprovodí rybí polévku, rybu, vinnou klobásu či řízek a chutnat vám bude i na závěr, po večeři. Créme de Pinot Noir, bílé víno narůžovělé barvy, patří v Bokovce k nejoblíbenějším. Díky pivní korunce se navíc jednoduše servíruje.

Čtvrtě, 2013, vinařství Stapleton & Springer

Víno odrůdy Pinot Noir se vyrábí biodynamickou cestou v Bořeticích, kde spontánně kvasí v otevřených kádích. Vyznačuje se živočišnou chutí se zemitými tóny. Dokonale ladí se silným hovězím vývarem či s houbovým kubou. Této odrůdě se u nás velmi daří, protože má ráda chladnější klima.

Ryzlink rýnský, 2014, Rodinné vinařství Milan Sůkal

Víno prokvašené dosucha s jemným petrolejovým podtónem, který je pro odrůdu typický. Ve vínu lze rozeznat citrusové, zejména mandarinkové tóny a meruňkové aroma. Ideální k rybám a vepřovému masu, doporučujeme také k vinné klobáse.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.