Bylina týdne: Sedmikráska chudobka

2. června 2016
Foto: Marek Kučera
Kvete od jara až do podzimu a najdete ji skoro všude. Má ráda travnatá a vlhká místa: louky, zahrady, meze a okraje cest. Zatímco listy sedmikrásek můžete sbírat po celý rok, na květy se vypravte od dubna do srpna a trhejte je, jen když jsou plně otevřené, tedy v pravé poledne. ​

Hojivá sedmikráska

Sedmikrásky prý nosí štěstí, a navíc léčí. Jsou nabité tříslovinami, hořčinami, minerálními látkami a obsahují spoustu vitaminu C. Pomůžou vám od nachlazení, kašle a zahlenění. Působí hojivě a protizánětlivě; osvědčily se při zánětech ledvin a močových cest.

Čaj z květů sedmikrásek pročistí organismus, šťáva z čerstvě rozmělněného listu zase zmírní otok a svědění po bodnutí hmyzem. Bojujete s akné, kožními záněty, nebo dokonce lupénkou? Naordinujte si sedmikráskové koupele – chudobka pokožku vysloveně konejší a hýčká!

Z poupat kaprlata

A jaké krásy umí sedmikráska v kuchyni? Květy a listy báječně chutnají v salátech. Chutný a zdravý je i čaj z kvítků, léčivé účinky má také sedmikráskový sirup. Čerstvé květy můžete pojídat jen tak, přidat je do polévek nebo jimi posypat chleba s tvarohem. Domácí tvaroh připravíte z litru mléka, do kterého dáte lžíci octa. Zahřejete na 90°C, ihned odstavíte, mléko necháte vysrážet a pak scedíte přes řídkým plátnem vyložený cedník. Tvarohem potřete čerstvý chleba a posypte sedmikráskami.

Další možnosti? Nasbírejte poupata a naložte si kaprlata: ke dvěma hrstem ještě nerozvitých květů přidejte lžíci soli a nechte pár hodin odpočinout. Poté přilijte 150 ml jablečného octa, pět minut vařte a pak už jen nechte dva týdny uležet v důkladně uzavřené skleničce. Z lístků chudobky si uvařte „špenát“ – nebo je přihoďte do omelety.

Sedmikrásková omeleta

Na 2 porce potřebujete:

  • 4 vajíčka
  • trocha másla
  • 50 g dobré goudy
  • hrst sedmikráskových lístků
  • sůl

Postup:

  1. Vajíčka rozklepněte do mísy, osolte a lehce prošlehejte vidličkou.
  2. Rozpalte si pánev, rozpusťte na ní máslo a hned na něj vlijte vajíčka.
  3. Polotekutá vajíčka několikrát odhrňte vařečkou od okraje směrem ke středu. Omeleta tak bude mnohem nadýchanější.
  4. Jakmile jsou vajíčka dole už skoro tuhá a na povrchu ještě tekutá, přidejte nastrouhaný sýr a natrhané sedmikráskové lístky.
  5. Omeletu přeložte napůl a podávejte.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.