Česko-dánský svařák

13. ledna 2017
Foto: Johana Pošová
„Každý přinesl svou osvědčenou recepturu a po důkladné ochutnávce jsme z každé vybrali to nejlepší,“ prozrazuje barista Lukáš Hájek a dodává, že sám se inspiroval i dánskou verzí oblíbeného nápoje.

Prvním předmětem experimentování, které mělo dvě fáze – domácí a společnou – bylo koření. „Vaříme ho samostatně, ne až s vínem, protože varem z něj zbytečně vyprchá alkohol, a navíc se změní chuť vína,“ vysvětluje Lukáš Hájek.

Řešení? Předem si připravte vývar z koření: do 750 ml vody nasypte zhruba dvacet kuliček jalovce a stejné množství hřebíčků a 15 minut vařte. Totéž proveďte s rozmarýnem: stačí dvě větvičky na půl litru vody.

„Pak koření sceďte, aby vám zůstal jen čistý extrakt. Delším louhováním by mohl zhořknout,“ varuje Lukáš a dodává, že přesně tohle se stalo badyánu a skořici už během té čtvrthodiny, takže od téhle svařákové klasiky v Savoyi nakonec upustili. Počítejte s tím, že zhruba čtvrt litru vody se vyvaří.

Teď už můžete sáhnout po víně. V rendlíku do něj přilijte oba extrakty (na každých 100 ml vína počítejte 30 ml jalovcového a hřebíčkového vývaru a 10 ml rozmarýnového), přidejte čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu (20 ml na deci vína), pro větší říz i čtvrt lžičky strouhaného zázvoru a ohřejte. Hlídejte si, aby směs nezačala vařit. Zbytek extraktů přelijte do zavařovaček, zavíčkujte a pro jistotu uložte do lednice. „Vydrží minimálně týden, nejspíš i déle,“ ujišťuje Lukáš Hájek.

Když už si s tím tahle vyhrajete, byla by obrovská škoda zkazit si výsledek nekvalitním vínem. „Letos jsme z frankovky přešli na modrý portugal a překvapilo mě, jaký je to posun k lepšímu,“ pochvaluje si barista a upřesňuje, že jde o pozdní sběr ze Zámeckého vinařství Třeblívice, ročník 2013. „U svařáku z dobrého vína ani nevadí, když chladne. Je to stejné jako s výběrovou kávou,“ nabízí srovnání. Na druhé straně, kdo by si tu hřejivou dobrotu nechal dobrovolně vystydnout…?

A avizovaná inspirace z Dánska? „Jednu dobu jsem tam žil a všiml jsem si, že Dánové svařák pijí s rozinkami a mandlemi. Sypou si je do sklenice a pak vyjídají lžičkou,“ dělí se o svůj postřeh.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.