Chuť dětství

9. června 2016
Foto: archiv Yes a nemel
Na konci června Yes a nemel ovládne Esku svou interpretací chutí dětství. Čas zjistit, kdo a co stojí za tímhle pop-up konceptem s hravým názvem i náplní!

Prostě se chtěli pravidelně scházet... tak si založili pop-up. „Vzhledem k pracovní vytíženosti jsme se s přáteli vídali méně a pořád jsme si slibovali, že si musíme někdy něco uvařit,“ říká k tomu Jana Bilíková, kreativní šéfkuchařka Ambiente, která je součástí týmu. „Po několika neúspěšných pokusech domluvit se na nějaké akci bylo jasné, že je třeba určit si dopředu pevný termín, se kterým budou všichni počítat – volba padla na poslední neděli v měsíci. Teď máme jistotu, že se uvidíme aspoň jednou za měsíc; ono se to nezdá, ale při práci, která člověka baví, čas strašně letí.“

Kuchaři & umělci

Inspirací byly i společné večeře a další formy spolupráce slavných šéfkuchařů v zahraničí, kteří často vytvářejí nové projekty. A tak se v květnu 2015 u jednoho vršovického stolu poprvé potkalo Yes a nemel: kromě Jany ještě šéfkuchaři Petr Bartoš, Petr Pecka a Jiří Horák a kamarádi ze skupiny Mandrage – bubeník Matyáš Vorda a manažerka kapely Lucka Hájková.

Matyáš je také autorem loga: „On je neskutečný talent, i na kreslení. Několik hodin jsme si lámali hlavu s tím, jak projekt pojmenovat, a už jsme byli trochu zoufalí, když vtom Petr Pecka plácnul: tak já nevím, třeba Jez a nemel s ,y´ a ,s´. Okamžitě jsme všichni nadšeně souhlasili a Matyáš během pěti minut – nekecám – nakreslil na papír logo, vyfotil ho, upravil a udělal z něj profilovku,“ vzpomíná Jana.

Pohoštění pro surfaře

Hosty prvního pop-upu byli Mike Trafik z PSH a Kay Buriánek ze Sunshine; menu se neslo v duchu Vietnamu. A protože mají kolem sebe spoustu skvělých a inspirativních lidí, bylo od začátku jasné, že nebudou večeřet sami. „Pokaždé jde o milé setkání s lidmi, kteří jsou výjimeční v tom, co dělají. Vždycky si u toho užijme spoustu srandy, třeba večírek s Klusovými se protáhl tak, že jsme rovnou mohli podávat i Yes a nemel snídani,“ říká pobaveně Matyáš.

Hosté se – stejně jako hostitelé – většinou točí okolo jídla a hudby, takže vršovickou kuchyní už prošli foodbloggeři z Taste of Prague, Kitchen Story a Koko Menu domů, šéfkuchař Honza Všetečka, food fotografové Marek Kučera a Mikuláš Gottwald, umělecký pár Marie Kieslowski a Bohdan Bláhovec, tatéři Michal „Dodo“ Urban nebo Honza Mráz, Ewa Farna nebo Klára Vytisková.

Která z večeří byla zvlášť výjimečná? „Asi ta v Asii. S partou dalších skoro deseti známých jsme vyrazili na dovolenou na Srí Lanku a v české surfařské osadě Surf-Trip uvařili pro pětatřicet lidí, se kterými jsme se během pobytu seznámili. Obnášelo to nákup na rybím a zeleninovém trhu v pět ráno a vaření v zatím nejpunkovějších podmínkách – kuchyni místní kuchařky Niny – k dispozici bylo jedno prkýnko, dva hrnce, dva nožíky a venkovní gril. Sami jsme nemohli uvěřit, že se nám nakonec podařilo vykouzlit tolik chodů i porcí... Výsledkem byl obrovský stůl obklopený nadšenými lidmi,“ popisuje Jirka.

„Baví nás to tak, jak to je.“

Nějaké mráčky v tomhle růžovém poníkovém pop-upovém ráji? Nabité kalendáře a neustálé přesuny. „Jirka už skoro rok pracuje v Anglii, teď za ním odjel i Petr, Péťa Bartoš byl na Islandu, Janča hodně cestuje a jezdí po stážích a my s Matyášem po koncertech. Ale snažíme se dodržovat naši dohodu, tedy večeři vždy poslední neděli v měsíci, výjimky děláme, jen když je Jirka v Čechách – vždycky toho hned využijeme, abychom mohli být všichni spolu,“ objasňuje Lucka.

Neokoukaný koncept dostal dokonce už několik nabídek na live streaming, ale tahle crew má jiné plány. „Baví nás to tak, jak to je. Jen bychom chtěli udělat zástěry na vaření pro naše fanoušky na Facebooku a nejen tam. A hlavně nás teď na konci června čeká pop-up v Esce, kde se budeme moct setkat jak s dřívějšími hosty, tak s fanoušky, a na to se moc těšíme,“ zakončuje Petr.

Vařit budou tentokrát fakt všichni – Jirka i Petr přijedou z Anglie jenom kvůli téhle akci – a přidá se i pár dalších kamarádů-kuchařů. „Chceme to pojmout co nejpodobněji našim večeřím ve Vršovicích, takže budeme hosty vítat u dveří, kde od nás dostanou welcome drink a amuse bouche. Předkrm bude servírovaný na talířích, hlavní chod pak doprostřed stolu – takový family style – jako u nás doma, aby si mohl každý nabrat. Matyáš bude hrát, a když to půjde, budeme jíst u stolů s hosty. A rozhodně bude příležitost družit se na následné párty s ,panáčky´,“ směje se Lucka.

Kdo je kdo v Yes a nemel

Lucie Hájková: manažerka Mandrage a Merchshopu

Matyáš Vorda: bubeník Mandrage a DJ Dead Sailor

Jiří Horák: ex La Degustation Bohême Bourgeoise, nyní The Hurstwood

Petr Pecka: ex Ambiente a Red Pif, nyní The Hurstwood

Jana Bilíková: ex La Degustation Bohême Bourgeoise, nyní kreativní šéfkuchařka v Ambiente

Petr Bartoš: ex The Secret of Raw, nyní La Degustation Bohême Bourgeiose

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.