Dezert jako poleno

15. prosince 2017
Foto: Petr Karšulín pro Esprit LN
Kdysi házeli Francouzi do krbu poleno a podle uhlíků předpovídali, jak bude příští rok hojný. Dnes tenhle zvyk, později zakázaný Napoleonem, připomíná dezert Bûche de Noël. Jak ho letos připravili cukráři z Votre plaisir?

Bûche de Noël je tradiční francouzský vánoční dezert ve tvaru polena. Ve Francii se totiž kdysi o Vánocích pálilo poleno z dubu, buku, jilmu nebo třešně. Lidé mu žehnali, zdobili ho stuhami a polévali vínem. Po modlitbě praštili do hořícího polena kleštěmi a podle toho, na kolik se rozpadlo uhlíků, odhadovali hojnost sklizně. Množství jisker zase předpovídalo počet kuřat.

Přítrž téhle tradici učinil Napoleon Bonaparte. Měl za to, že komínem vstupují do domu nemoci, a zakázal během zimy Pařížanům v krbech cokoliv pálit. Jeden z cukrářů tehdy přišel s nápadem nabízet o svátcích dort připomínající právě poleno. A vznikla tradice.

Drží se jí i cukráři z Votre plaisir, kteří pro své zákazníky každoročně pečou Bûche de Noël ve dvou variantách.

View post on Instagram
 

Jak na bûche de Noël doma?

Bûche de Noël

1,5 hodiny + pečení a chlazení

1. Nad vodní lázní rozpusťte máslo a hořkou čokoládu. Vyšlehejte bílky s cukrem a solí. Smíchejte mandlovou mouku s kukuřičným škrobem a kakaem. Když je sníh vyšlehaný, přidejte ho do čokolády s máslem a žloutky. Do sněhu vmíchejte suchou směs a nakonec i čokoládu. Hotové těsto nalijte na plech a pečte 10–15 minut na 180 °C. Po vychladnutí těsto nakrájejte na velikost formy polena.

2. Na první krém zahřejte smetanu a nalijte ji na hořkou čokoládu a sůl. Směs rozmixujte a uložte do lednice.

3. Na druhý krém smíchejte žloutky s třtinovým cukrem a solí. To vše nalijte k 35% smetaně a nad párou za stálého míchání zahřejte na 83 °C. Poté přidejte čokoládu a dejte do lednice. Krupicový cukr rozpusťte na karamel a přidejte na kostičky nakrájený banán. Když obě složky vychladnou, smíchejte je dohromady.

4. Nakonec připravte polevu. Želatinu namočte do studené vody. Třicetiprocentní smetanu, krupicový cukr, kakao a vodu přiveďte k varu, odstavte a přidejte vyždímanou želatinu. Vše rozmixujte a nechte vychladnout. Vyšlehejte čokoládový krém, dejte ho do formy, přidejte banánový krém s karamelem a na něj dejte tenký proužek piškotu.

5. Vrstvy opakujte a vše uložte do mrazáku. Ztuhlé před podáváním polijte polevou o teplotě 20 °C. Ozdobte čokoládou.

Text a recept převzaty z Espritu LN.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.