Facebook

Dukátové buchtičky s rumovou pěnou

467
7. ledna 2016 Autor: Simona Racková Foto: Johana Pošová

Jsou plněné mákem a báječně voní po „tuzemáku“. Recept na kultovní dezert z Čestru vám odtajní cukrářka Hanka Hutcul.

Na náplň:

  • 200 g krupicového cukru
  • 150 g mletého máku
  • 250 ml mléka

Na buchtičky:

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • 21 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 75 g husího nebo kachního sádla
  • 250 g vlažného mléka
  • 5 g soli
  • 125 g másla na namáčení

Na rumovou pěnu:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 větší žloutky
  • 50 ml rumu tuzemáku

1.

Začneme makovou náplní. V rendlíku smícháme cukr s mákem, přilijeme mléko a za stálého míchání svaříme. Pozor, aby se hmota nespálila! Dáme stranou a necháme trochu vychladnout.

2.

Pokračujeme buchtičkami. Hladkou mouku smísíme s krupicovým cukrem, přidáme rozdrobené droždí a vajíčko. Do těsta zapracujeme sádlo, vlažné mléko (kdyby bylo studené, droždí by nevzešlo) a sůl. Na teplém místě necháme aspoň půl hodiny kynout.

3.

Na mírně pomoučněné pracovní ploše těsto rozválíme a vykrájíme z něj čtverečky o hraně asi 5 cm. Každý naplníme makovou nádivkou a konce pečlivě spojíme, aby náplň neunikla ven.

4.

Hotové buchtičky namočíme v rozpuštěném másle; na uvedené množství, které se vejde na běžný plech, ho potřebujeme asi 125 g.

5.

Buchtičky naskládáme vedle sebe na plech a necháme je ještě 5 až 10 minut (ne déle) kynout. Pak je dáme do trouby a pečeme zhruba 20 minut při teplotě 180 °C.

6.

Mezitím si připravíme rumovou pěnu. Spojíme smetanu ke šlehání s krupicovým cukrem, žloutky (celkem 100 g; v restauracích se z hygienických důvodů používají pasterizované žloutky) a tuzemákem. Za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile směs zhoustne, ihned ji stáhneme z ohně.

7.

Nalijeme do šlehačkové lahve a ozdobíme hotové buchtičky. Pěna je dobrá teplá, ale i vychlazená, záleží na tom, co máte radši. Každopádně ji můžete bez obav uchovat v lednici do druhého dne; směs prošla varem, takže se jí nic nemůže stát. Jestli vám chutná spíš teplá pěna, můžete ji buď vyjmout z lahve a ohřát v mikrovlnce, anebo celou lahev ohřát na vodní lázni.

 

Hledáme nejlepší boršč!

Načíst další článek...