Jiří Franta: Žižkov, kultura a hospody

2. července 2020
Výtvarník Jiří Franta vám vzkazuje: „Dal jsem dohromady svá oblíbená místa, kam se rád vracím a jsem pyšný, že je v Praze a okolí máme. Je to hlavně díky lidem, kteří je se zarputilostí tvoří už několik let a jdou si za svým, ať si říká kdo chce, co chce.“ Tak pojďte!

Náš žižkovský Berlín Oblast kolem Bořivojovy ulice mám rád ze dvou důvodů – mám tady jeden z ateliérů, ale hlavně je tady na pár stovkách metrů hned několik malých galerií, kde můžete poznávat současnou výtvarnou scénu. Určitě navštivte Nevan Contempo, City Surfer, Hunt Kastner, Drdova Gallery, 35m2, Lítost nebo Ini Gallery.

Hospoda Nad Viktorkou Po návštěvě galerií si zajděte na jedno do hospody Nad Viktorkou, a zážitek ze Žižkova máte kompletní. Je to totiž typická žižkovská čtyřka, která je trochu šmucik, zato se jí atmosférou nevyrovná žádná knajpa v Praze. Pro mě je to taková časová kapsa. Navíc mají otevřeno dlouho po půlnoci, takže se sem většinou přesuneme, když nás z ostatních hospod vyhodí. Raději se ale předtím najezte, tady je to fakt jen na pivo a kořalku.

Moje oblíbená knihkupectví V malých knihkupectvích si připadám jako děcko v hračkářství a dokážu tam trávit hodiny. Moje celoživotní heslo zní – kniha je nejlepší dárek. Vykašlete se na suvenýry a podpořte malá nakladatelství a knihkupce. Krásné knihy a komiksy pro dospělé i děti mají třeba v knihkupectvích Pět polí, Meander, Take Take a Baobab nebo přímo v nakladatelství Labyrint kousek od Tančícího domu v Dittrichově ulici. Zazvoňte a přijďte si vybrat jejich knihy za nejlepší ceny v Praze.

Kantýna Už přes rok jím maso jen výjimečně, ale když na něj jednou za čas dostanu chuť, tak chci kvalitní, a hlavně dobře připravený steak. Proto chodím do Kantýny. Zastavte se hned u vchodu v řeznictví a nechte si poradit. Já si vždycky objednám, a než mi kuchaři steak připraví, zbodnu asi 17 bramboráků z teplého pultu. Tak vynikající bramborové placky neumějí nikde v Praze! Pak to zapiju minimálně jedním pivem a jdu pěšky až domů na Vinohrady, abych tu nálož vychodil.

Sandokan bistro Nejím moc masa a neumím vařit. Naštěstí mám za rohem veganské bistro se sympatickým konceptem a stejně sympatickým majitelem. Funguje to tu jako samoobsluha: za jednotnou cenu si z pultu na talíř naberete, co se na něj vejde. Pokud si nejste jistí, klidně ochutnejte – to se tady totiž může. A ještě tu k jídlu vždycky hraje hodně dobrá hudba.

Žižkovský tunel a Lokál Hamburk Tunel, který spojuje dvě městské části, je sám o sobě unikát. Vejdete na Žižkově a vyjdete v Karlíně, navíc kousek od Lokálu Hamburk. Růžek žije v každé roční i denní době a dostanete tady nejlepší plzeň a skvělou českou klasiku. Nedám dopustit hlavně na jejich polívky.

Pizza Metro v Černošicích Pokud se chystáte na výlet na Karlštejn nebo na příjemnou procházku podél Berounky, udělejte si zastávku v černošické Pizze Metro. Tihle chlapíci svou pizzou pečenou na dřevě strčí do kapsy i velké pizzerie v centru Prahy. Dorazte ale už v době oběda, protože jakmile dojde těsto, zavírá se. Tip: Zkuste moji oblíbenou osmnáctku s grilovanou zeleninou a mozzarellou di bufala.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.