Facebook

Krok za krokem: Omeleta se sýrem

2134
5. února 2016 Autor: Simona Racková Foto: Johana Pošová

V Café Savoy si můžete pochutnat na omeletě se šunkou nebo se špenátem – a také na báječné omeletě Savoy s labužnicky polorozteklým švýcarským sýrem Gruyère. Jak na ni? Následujte návod od šéfkuchaře Romana Frencla.

1

Na pánvi rozpusťte trochu másla, aby byla pánvička jen lehce omaštěná. „Ideální je teflonka, ale můžete zkusit i kvalitní nerezovou pánev,” říká šéfkuchař. „Na tenčí pánvi to taky jde, jen budete potřebovat víc tuku. A omeleta by měla být spíše lehké jídlo.”

2

Vyklepněte tři vajíčka a vyšlehejte je. „My to děláme speciální kuchařskou pinzetou, ale stejně dobře vám poslouží obyčejná vidlička. Vajíčka ochuťte špetkou soli a hned je nalijte na pánev. Je důležité udělat to okamžitě, protože jen potom bude bílek suflovat – bude nadýchaný,” zdůrazňuje Roman Frencl.

3

Jakmile vlijete vajíčka na pánev, ztlumte oheň. „Omeleta se musí péct pomalinku a zůstat světlounká, aby byla šťavnatá,” vysvětluje šéfkuchař a dodává, že v Café Savoy vajíčka tradičně odebírají od paní Matouškové z Čerčan. „Jsou perfektní,” pochvaluje si. Vejce se nikdy neopékají stejnoměrně. Proto opatrnými tahy průběžně stahujte už tuhnoucí části směrem do středu pánve tak, aby se dosud tekutá vejce vždy přelila k okrajům pánve. Dosáhnete tak rovnoměrnějšího opečení.

4

Jakmile se vajíčka trochu zatáhnou, přidejte hrst nastrouhaného sýra. „Gruyère je tvrdý kravský sýr. Je to typický švýcarský kravský sýr, zralý a s výraznějším aromatem. Do omelety se proto skvěle hodí,” říká Roman Frencl. Sýr nechte jen lehce roztéct.

5

Jak poznáte, že je omeleta hotová? „Vajíčka jsou navrchu lehce zatažená, nesmějí se udělat úplně, to by byla omeleta vysušená. To je stejné jako u volských ok neb míchaných vajec,” podotýká šéfkuchař. „Právě proto je důležité neopékat je na prudkém ohni.” Omeletu ještě na pánvi přeložte na půl a pak ještě jednou, aby vznikl „šáteček”. Samozřejmě ji můžete také nechat otevřenou, přeložit jen napůl anebo zarolovat do palačinky. Pak se dá jíst jen vidličkou.

6

Servírujte samozřejmě hned, dokud je omeleta horká a sýr rozteklý. „Navrch můžete dát trochu pepře nebo třeba pažitky. Podávejte s pečivem nebo třeba i s lehkým zeleninovým salátem,” uzavírá Roman Frencl.

Omeleta se sýrem:
máslo na vytření pánve
3 vejce
špetka soli
hrst sýra Gruyère
čerstvě mleý pepř, případně pažitka na ozdobu

V pánvi rozehřejte trochu másla, přidejte prošlehaná vejce se špetkou soli. Jakmile trochu zpevní, vsypte sýr, počkejte až se rozpustí, omeletu přeložte a ihned podávejte.

 

Čestr má páté narozeniny!

Načíst další článek...