Kulinář Jakuba Krotila

29. listopadu 2019
Foto: Jan Červenka
Talentovaného Jakuba můžete v Pasta Fresca vídat už šest let. Vůbec poprvé si připravil tříchodové menu, ve kterém budou hrát hlavní roli české suroviny. Třeba tuřín, který si oblíbil díky svému dědovi.

Pamatuješ si na moment, kdy ses rozhodl, že chceš být kuchař?
Pamatuju. Bylo to docela náhodou. Už jako malého mě bavilo se ochomejtat v kuchyni. Potom jsem skončil na policejní škole, a tak jsem se rozhodl, že půjdu na kuchaře. Studoval jsem tady v Praze na Novodvorské.

Na škole jsi hned věděl, že se budeš živit vařením, nebo jsi zkoušel i něco jiného?
Rozhodoval jsem se mezi barmanem a kuchařem. V první práci jsem chvíli dělal za barem, pak jsem se na chvíli podíval do kuchyně, a to mě bavilo mnohem víc.

Naučil ses ve škole hodně nebo ti nejvíc dala až následná praxe?
Měl jsem velké štěstí na učitele. Naše mistrová nás píglovala za všechny nesmysly, co jsme vařili. Takže si myslím, že mám dobrou školu.

Co sis připravil na své kulinářské menu?
Moje kulinářské menu bude hodně o zvěřině a využití českých surovin v italské kuchyni. Dýně, tuřín, brusinky. Consommé s raviolou plněnou dančím ragú bude jako předkrm a kančí kýta jako hlavní chod.

Jak dlouho vaříš v Pasta Fresca?
Tenhle rok to bude už 6 let. Předtím jsem vařil ještě v Corleone na Smíchově. Celý život vařím jenom italskou kuchyni – už od vyučení.

Zajímáš se i o jiné kuchyně?
Sleduju to, ale tolik mě to k nim netáhne. Miluju pizzu i těstoviny, takže chci zůstat u italské.

Jaké těstoviny jsou tvůj majstrštyk?
Asi klasické aglio olio. Chutí jsou jednoduché, ale ovládnout je k dokonalosti je kumšt.

Jaké máš plány? Stáž, cestu nebo dokonce vlastní podnik?
S kolegy z Pasta Fresca jsme pár cest po světě už zažili. Naposledy jsme byli v Dánsku, kde jsme prošli ty nejlepší restaurace, které vaří italskou kuchyni. Tam to bylo super. Ale v současné době mám prioritu rodinu, možná za pár let.

Co očekáváš od své kulinářské akce?
Těším se, že si vyzkouším vlastní tříchodové menu. Taky mě zajímá, jak lidem bude chutnat tuřín. Dle mého jde o trochu netradiční surovinu. Já jsem se k ní dostal přes dědu. Je z venkova a tuřín mě naučil jíst.

Kulinář je určený členům věrnostního programu Ambiente, kteří se projedli až do kulinářského klubu. Cílem je představit talentované kuchaře a dát jim možnost sestavit vlastní menu. To pak posoudí ti nejlepší food kritici – věrní hosté.www.nasup.ambi.cz

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.