Matěj Ruppert: Od dětských hřišť po hospody

24. září 2020
Jaké tipy pro vás má zpěvák skupiny Monkey Business?

1. Hřiště a oblíbená zákoutí

Od té doby, co mám děti, mám docela přehled o pražských hřištích. Tahle jsou moje nejoblíbenější – na některá z nich jsem chodil už jako malý kluk s rodiči.

Hřiště u Kampa Parku

Jedno z nejkrásnějších hřišť najdete hned u Karlova mostu, u restaurace Kampa Park – tu mám mimochodem taky moc rád, nabízejí tady vynikající čerstvé ryby. Chodil jsem sem už jako dítě. Navíc jste v úplném centru Starého Města – za zády máte Pražský hrad a před sebou Karlův most. 

Hřiště u Kinského zahrad

U nás na Smíchově máme hned několik opravdu příjemných hřišť. Obzvlášť rád chodím na to u zahrady Kinských. Je to klidná oáza uprostřed Prahy, kousek od hlavních turistických tras, ale zároveň stranou, uprostřed zeleně. Celá zahrada je ostatně krásné místo, navíc propojené s Petřínem. Když si tam uděláte procházku, narazíte ještě na další hřiště a můžete se i svézt lanovkou.

Pod Barrandovskými terasami

S dětstvím mám spojené i místečko pod Barrandovskými terasami, kde je starý bazén, ve kterém se ale můj táta jako kluk ještě koupal. Později jsme spolu v okolí hledali trilobity, a dokonce jsme jich i pár našli. Je to takové vzpomínkové místo, vždycky se mi tu vybaví dětské časy. Když jsem povyrostl, vodil jsem tam děvčata na procházky.

Nuselské schody

I sem jsem si vodil děvčata na rande. Schody hezky propojují Vinohrady a Nusle a najdete podél nich odpočívadla s lavičkami.

Vyhlídka z Pražského hradu na Hradčanském náměstí

Maximálně profláknuté místo, ale myslím, že by tam měl zajít každý. Chodil jsem sem s rodiči a teď jsem si uvědomil, že jsem tam své děti už dlouho nevzal, takže to musím brzy napravit!

Pozorovatelna letadel u letiště

Vlastně nevím, jestli tohle místo vůbec ještě existuje, ale s tátou jsme tam chodívali pozorovat starty letadel. Určitě stojí za prozkoumání!

2. Hospody

Jsem kovaný pivař, takže mám pár oblíbených hospod, kde čepují skvělé pivo a kam se rád vracím.

U Zlatého tygra

Nelze opustit Prahu, aniž navštívíte nejzásadnější pivnici ve městě. Plzeň tu mají výtečnou!

Lokály

Pokud jde o kvalitu piva, Tygrovi v posledních letech krutě šlapou na paty Lokály. V Praze jich je šest a žádným z nich neuděláte chybu. Nejčastěji chodím do Dlouhééé, protože je příhodně v centru. Příjemné je to i v Bílé kuželce, ale úplně nejraději mám Lokál Nad Stromovkou.

U Buldoka a U Rarášků

Jsem dlouholetý štamgast ve smíchovské hospodě U Buldoka. Pokud máte rádi zahrádky, doporučuju pivnici U Rárášků kousek od Národní, kde můžete sedět i dlouho do noci.

Brasileiro U Zelené žáby

Dá se říct, že je to moje nejoblíbenější restaurace – skvělé maso perfektní kvality, a navíc super servis. Do Žáby jsem začal chodit hned po otevření, a tak pro ni mám zvláštní slabost, ale občas zajdu i do Brasileira Slovanský dům.

View post on Instagram
 

Restaurace Emanuela Ridiho

Kousek Itálie zažijete v restauracích Manu Risto & Lounge a Manu Praga mého dobrého kamaráda Emanuela Ridiho. Dělá to poctivě, a proto tam jíme strašně rádi. Dobrou Itálii ovšem najdete taky v Pizze Nuova.

3. Stará dobrá klasika

Kromě luxusních restaurací mám moc rád i obyčejná místa, kde se vždycky dobře najím, a ještě mají jedinečný genius loci.

U Šumavy

Miluju hospodu U Šumavy. Stojí na tom místě snad sto padesát let, nedávno prošla rekonstrukcí a vaří tady skvěle. Často sem zajdu na oběd.

Café Louvre

Prvorepubliková kavárna se vším všudy a s nezaměnitelnou atmosférou. Podávají výborné polední menu za příznivé ceny, mají výbornou kávu i dezerty. Navíc je to v úplném centru.

Národní muzeum

Rozhodně stojí za návštěvu, i když je věčně v rekonstrukci. Ale obrovskou kostru velryby tu mají pořád. Zvířata jsou při návštěvě Prahy vůbec zásadní – bez velryby v muzeu a pivu U Tygra by to nebyl ten pravý výlet!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.