Prosecco: lehká záležitost?

21. června 2016
Foto: Jan Červenka
Šumivý italský poklad pro dovozce vína! Popularita prosecca je obrovská, ačkoli Glera nepatří mezi velké komplexní odrůdy a kvašení v tanku těžko poskytne takový chuťový zážitek jako kvašení v lahvi. Přesto si české vínomilce prosecco získalo, jistě hlavně díky poměru ceny a kvality. Dnes už sotva najdete restauraci, která tohle víno nemá v nabídce. Které lahve stojí za to otevřít?

Prosecco se na několika kvalitativních stupních vyrábí především na severu Itálie, ve Venetu. Díky vysokým hektarovým výnosům (až 12–13 t/ha) a relativně levné technologické výrobě se prosecco dostává na zlomek ceny svých šumivých konkurentů.

Vrcholem této oblasti je Conegliano-Valdobbiadene DOCG. Malý subregion v srdci Veneta zahrnuje patnáct vesnic a zhruba 6500 hektarů. Kromě odrůdy Glera, která se v roce 2009 přejmenovala, tu najdeme i autochtonní staré odrůdy: Verdiso, Bianchetta, Perera.

Jde to i seriózně

Jistě, existuje i pár osvícených vinařů, kteří berou prosecco vážně a díky klasickému kvašení a zrání v lahvi mají poměrně zajímavé výsledky. Přesto prosecco nikdy nebylo a nebude velké komplexní víno, ale spíš jednoduchá, nenáročná záležitost, určená k příjemnému každodennímu popíjení (taková italská bohemka) – a tenhle úkol plní skvěle.

Tip

V poslední době získává na popularitě styl col fondo (zakalené): víno se lahvuje bez filtrace, tedy i s kaly, které ho chuťově obohatí.

Sommelierův výběr

Casa Coste Piane – Pizza Nuova
Vinařství ve vesnici Santo Stefano vede osvícený vinař Rafael Folador. Pracuje především se starými keři, první fermentace probíhá v nerezových tancích, sekundární kvašení pak tradiční metodou v lahvi. Díky tomu si užijete opravdu seriózní, komplexní prosecco, které využívá potenciál odrůdy a terroir na maximum.

Sorelle Bronca, Particella 68 – Pasta Fresca
Tohle prosecco klasického stylu pochází ze strmé vápenité vinice, kde rostou keře révy staré přes šedesát let. Vinařství Sorelle Bronca ročně produkuje zhruba tři sta tisíc lahví a má biocertifikaci. Víno nabízí jemné perlení, středně plné tělo a pěknou ovocnou aromatiku.

Rustico, Nino Franco – Brasileiro Slovanský dům
Prosecco tradičního střihu, vyrobené Charmatovou metodou (kvašení v nerezových tancích). Rodinné vinařství ve Valdobbiadene má stoletou tradici.

Bonus
Casa Belfi
Biodynamické vinařství, které si pohrává dokonce i s amforami, sídlí v nížině, ve vesnici San Polo di Piave. Specializují se na prosecca col fondo, tedy lahvovaná s kaly. Víno navíc kvasí přímo v lahvi. Těšte se na nefiltrované, jemné, krémové – a velmi zábavné víno.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.