Rakvička se šlehačkou Prestige

16. září 2016
Foto: Johana Pošová
Naučte se legendární český dezert!

Na 20 rakviček

  • Na rakvičky: 180 g moučkového cukru, 5 žloutků, 1 lžička bílku, 1 lžička krupicového cukru ovoněného vanilkovým luskem
  • Na krém: 50 ml mléka, 310 ml smetany ke šlehání (min. 35%), 60 ml Napoleona, 250 g mléčné čokolády Prestige (nebo jiné s min. 38 % kakaové hmoty), 2½ plátku želatiny
  • Na ozdobu: Nahrubo mleté pražené kakaové boby (asi 50 g) se špetkou zlaté perleti

1.

Začneme krémem, a to dva dny předem. Mléko se smetanou smícháme a za občasného míchání přivedeme k varu. Do studené vody namočíme želatinu a necháme nabobtnat. Nad párou rozpustíme čokoládu; pozor – nepřehřát a stále promíchávat.

2.

Želatinu vyždímáme a rozpustíme v teplém šlehačkovém základu, promícháme a necháme zchladnout na 40 °C. Pak postupně naléváme na rozpuštěnou čokoládu a promícháváme gumovou stěrkou dohladka; nakonec promícháme ponorným mixérem (ale nenašlehat do krému bublinky!). Nádobu pak pečlivě přikryjeme potravinovou folií, aby ke krému nepronikl vzduch a nevytvořil se škraloup, a při 4 °C necháme 48 hodin zatáhnout.

3.

20 kovových rakviček vymažeme sádlem a necháme ho ve formičkách zatuhnout.

4.

Žloutky vyšleháme s trochou bílku a moučkovým cukrem do pevné hmoty, těsně před koncem přidáme vanilkový cukr. Ihned plníme do cukrářských sáčků s hladkou kovovou trubičkou a stříkáme do poloviny formičky. Pečeme v troubě předehřáté na 170–180 °C, poté otevřeme troubu a za nižší teploty dosušujeme, dokud nejdou rakvičky vyndat z formiček (čas pečení nelze přesně určit; každá trouba je jiná). Necháme zchladnout do pokojové teploty a opatrně vyjmeme – rakvičky jsou velmi křehké.

5.

Vychlazený krém vyšleháme, pomocí cukrářského sáčku a řezané trubičky nazdobíme rakvičky a posypeme je kakaovými boby. Před podáváním necháme 15 minut v chladu proležet, aby rakvička zvlhla od náplně a chutě se prolnuly. Skladujeme při 8 °C a spotřebujeme do 12 hodin.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.