Říhání a plivání vítáno!

15. ledna 2019
S pomocí Moniky Klímové, odbornice na asijskou klientelu, jsme pro vás shrnuli nejdůležitější zvyklosti a pravidla, která se vyplatí znát. Od teď vás už nic nezaskočí!

Představa, že se k nám Asiaté trmácejí jenom proto, aby poznali naši kulturu a památky, je poněkud naivní. Korejci sem jezdí na místa, která viděli v seriálech, Japonci zase baží po historii a poznání… Než začneme, vězte, že překvapit vás může úplně všechno. Na co být v restauraci připraveni, když dorazí skupina asijských hostů?

Asie a spropitné
V Asii je to se spropitným složitější. Korejci si je moc nedávají, Japonci už vůbec ne. Dobře odvedenou práci totiž považují za samozřejmost. S našimi zvyklostmi jsou ale obeznámeni a účty dorovnávají.

„Kdybych byla číšníkem, rozhodně bych zahraniční hosty neupozorňovala, že očekávám spropitné. Asiatům se nelíbí ani to, když je rovnou započítáno v ceně,“ říká Monika Klímová. Je na průvodcích či organizátorech zájezdů, aby turisty předem informovali o zvyklostech v České republice. Turisté se pak většinou ochotně přizpůsobí.

Asiaté to berou tak, že se všechno má dělat na sto procent. Takže pokud dáte spropitné třeba Japonci, může se i urazit. Pochopí to totiž tak, že jste si mysleli, že svou práci neodvede dokonale, a odměňujete ho za to, že tak učinil. „V Japonsku se dává spropitné leda tak taxikáři, a i to až po půlnoci,“ vysvětluje Monika Klímová.Rusové zase rádi dávají dárky. Pokud jste jim opravdu sympatičtí, mohou vás překvapit nějakou pozorností, a nemusí to být jen symbolická maličkost.

Říhnutí znamená pochvalu
Asiaté nestolují v souladu s naší etiketou. Smiřte se s tím, že všude bude podestláno a že nikdo nebude respektovat svoji porci, ale budou si z mističek čile ochutnávat. „Rozhodně se netvařte pohoršeně, že všichni chtějí ochutnat všechno. Ve zvyku to mají Číňané i Tchajwanci,“ upozorňuje Monika Klímová.Zkuste se nedivit ani tomu, pokud budou plivat na zem. Pro Číňany je to běžná věc a plivají doslova na všech místech. „Čínská státní agentura pro cestovní ruch vydala pro turisty 64stránkovou příručku. Mezi zvyklostmi, které by bylo dobré omezit, aby měli čínští turisté dobrou image, vymezila plivání jako jednu z priorit,“ poznamenává Monika Klímová. Nenechte se zaskočit ani říháním – v Číně tak vyjadřují spokojenost a kompliment kuchaři.

Kdo chce mističky a kde jedí muži o samotě?
Korejci obvykle nesedí společně u stolu. „Pokud jim chcete vyjít vstříc, můžete se zeptat, jestli by neuvítali oddělené místnosti pro muže a pro ženy s dětmi. Jestliže pocházejí z velkých měst, jako je Soul, pravděpodobně odmítnou, protože tam už se do značné míry prosadila západní etiketa. Každopádně u nich ale budete mít bod k dobru, protože znáte jejich způsoby,“ radí odbornice. Tradice je totiž taková, že buď stolují odděleně, anebo ženy s dětmi jedí až po mužích. Pokud budou jíst spolu, budou si nejspíš zakrývat ústa, odvracet se při polykání a podobně.

U asijských národů hraje stolování velmi důležitou roli. „Zejména Číňanům pokrmy nabízejte pokud možno na otočném podnosu. Jinak si je budou různě přehazovat a všechno se bude vyměňovat a ochutnávat, což je v souladu s čínskou etiketou. U Korejců to je ještě komplikovanější, protože by misky a talíře s jídlem vůbec neměli zvedat,“ upozorňuje Monika Klímová. Hosty potěšíte, pokud vedle příborů nabídnete i hůlky.

Naše pokrmy je lepší servírovat „rozebrané na součástky“ – omáčku v jedné misce, maso v druhé, knedlíky ve třetí. Český způsob stolování je Asiatům naprosto cizí, představa jídla politého omáčkou je pro ně velmi neestetická. „Už jsem viděla i Číňana, který si udělal ze svíčkové hamburger – mezi knedlíky si položil maso, zalil omáčkou a jedl,“ vzpomíná Monika Klímová. Všechno jim tedy raději vysvětlete, ať se na naši kuchyni nedívají jako na fastfood.

Polévku neodnášet!
Číňané v průběhu všech chodů konzumují polévku, proto ji neodnášejte. Správná chvíle přijde až před dezertem. Také se nebojte, že hostům nechutnalo, pokud talíře nebudou jako vymetené. Čínská tradice totiž velí nedojídat.

Tip: Asiaté jsou zvyklí na vepřové maso, tak se na ně zaměřte a jako úlitbu nabídněte coby přílohu rýži. Potrpí si také na kvašené pokrmy, takže se nebojte zelí a jiných fermentovaných dobrot. Společné máme i další suroviny, takže přilákat je k ochutnání české kuchyně by neměl být problém. A při troše pochopení a vstřícnosti z obou stran to může být vyloženě příjemný zážitek!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.