Srdce z lásky maluju

8. února 2017
Foto: Marek Kučera
Kde čerpat inspiraci na Valentýna? Cukráři z Votre plaisir vyrobili dort s lidským srdcem, ale nápadů vycházejících z aktuálních trendů mají mnohem víc. Koukejte na to!

Růžovou potahovací hmotu nebo růžově obarvený korpus u nejlepších cukrářů světa nenajdete. „Tím, že na běžný dort plácnete růžové srdce, Valentýn nevznikne,“ říká cukrář Michal Hrubec. „Francouzi, kteří jsou pro nás největší inspirací, nejčastěji pracují s menšími čokoládami, velkými dorty nebo odpalovaným těstem.“

Například šéfkuchař Alain Ducasse vyrobil srdce a doplnil ho skvostnou krabičkou na míru. „Je důležité, aby produkt a obalový materiál ladil. Krásné srdce v ošklivé krabičce ztrácí smysl,“ zdůrazňuje Michalova partnerka a zároveň kolegyně Gabriela Hrubec.

À la mėre famille k letošním oslavám svátku zamilovaných nabídli tabulku čokolády ve tvaru srdce. „Všimněte si, že je rozdělené na kostičky, takže jde pohodlně jíst. Navíc je potřené zlatou barvou, do které si můžete vyškrábat monogram své lásky a upravit si ho na míru,“ popisuje Michal.

Nadchla ho i čokoládová lízátka jako dvojporce od pařížského chocolatiéra Arnauda Larhera. „Přestože maliny nejsou v sezoně, na Valentýna se s nimi často pracuje. Je to jeden z mála způsobů, jak získat přírodní červenou barvu, pokud nechcete sáhnout po chemických barvivech,“ vysvětluje cukrář, který malinové pyré použil i do své letošní interpretace valentýnského srdce.

Srdce jako hračka

Cukrárna L‘ Èclair de Génie je největším výrobcem eclairek vůbec a nic jiného nevyrábí. Přesto každý rok vymyslí originální způsob, jak připravit něco nového. „Letos je to takovéhle srdce, loni měli polibek. Krásná ukázka toho, že není potřeba pokaždé dělat úplně nový dezert, ale stačí se zamyslet nad tím, jak přetvořit ten stávající,“ podotýká Michal.

Na dalším příkladu, dezertu v podání Pařížana Sebastina Gaudarda, dokládá, že velkou parádu naděláte i s tradičním dezertem ve tvaru srdce, ovšem precizně zpracovaného do posledního detailu.

„Pokud chcete dělat něco sofistikovaného s čokoládou, měl by být výsledek takovýhle,“ myslí si Michal a ukazuje srdce chocolatiéra Jean Paul Hevina. „Takto provedená srdce často bývají dutá a naplněná čokoládkami, takže to vypadá jako hračka.“ Bruselský chocolatier Pierre Marcolini svoje skvěle vyladěné a chuťově dokonalé pralinky skládá do miniaturním bonbonierek.

Valentýnský autobus

Nadšení u Votre plaisir vyvolává i francouzský cukrář Michalak. „Ten ani nevyrábí srdíčka, k svátku zamilovaných přepracoval svůj typický motiv – autobus. Měl i vánoční verzi,“ vysvětluje Michal Hrubec. Z Michalakovy dílny pocházejí i košíčky ve tvaru růže. „Tohle je strašně náročné na zpracování. Dezert obsahuje krém, na něm je matný, velour povrch, navíc s kapkami rosy… Kdo si tohle vyzkoušel, ví, o čem mluvím.“

Precizní práci vyžaduje i odpalované těsto od cukrářů z Popeliny. „Jde o klasické odpalované těsto ve tvaru srdce. Pro mě je to nejjednodušší, a přitom kreativní řešení. Udělat odpalované těsto je těžké samo o sobě, a co teprve ve tvaru srdce,“ uzavírá Michal z Votre plaisir.

Se svou ženou Gabrielou na letošního Valentýna vyrobili dort z čokolády Valrhona s krémem s tonkou a malinovým pyré. Objednat si ho můžete do 10. 2. na www.ereznictvi.cz nebo v restauraci Eska.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.