Sůl, tuk, kyselost, žár

31. října 2018
Foto: Netflix
Američanka iránského původu Samin Nosrat píše kulinární články pro noviny New York Times. Její kuchařka se stala nejen bestsellerem, ale i předlohou pro dokument na Netflixu. Ten měl před pár dny premiéru a je výborný.

Samin původně studovala poezii a Shakespearova díla, dneska vaří i vyučuje. Její kniha Salt, Fat, Acid, Heat: Mastering the Elements of Good Cooking (Sůl, tuk, kyselost, žár: Jak ovládnout základy dobrého vaření), která vyšla v dubnu 2017, se stala bestsellerem a posbírala všemožná ocenění. A to přesto, že neobsahuje žádné fotografie, ale pouze zajímavě pojaté ilustrace.

Samin ve své knize shrnuje nasbírané zkušenosti a její pojetí kuchařského umění je stejně revoluční jako jednoduché. Čtyři elementy z názvu knihy dodávají jídlu chuť a některé z nich i strukturu. Autorka nekomplikovaným způsobem vysvětluje, co a jak dělat lépe, a obejde se i bez složitých profesionálních technik.

Do Japonska i Itálie
Kniha se stala předlohou pro čtyřdílný seriál, který byl před pár dny spuštěn na Netflixu. Co díl, to jeden z elementů: sůl, tuk kyselost, žár. Díl věnovaný soli vás zavede do Japonska, kde můžete se Samin být u zajímavé výroby soli z mořských řas či sójové omáčky zrající několik let. Díl o tuku diváky seznamuje s lisováním olivového oleje v Itálii nebo s důležitou rolí tuku v mase.

S dílem o kyselosti se ocitnete v mexickém Yucatánu plném kyselých pomerančů, chilli a zvláštního medu. A v závěrečném dílu Žár sledujeme Samin, jak vaří doma s maminkou. Jejich špičkování při přípravě křupavé iránské rýže s máslem a šafránem je třešničkou na dortu.

Bezprostřední a uvěřitelná
Je fajn, že ve světě přehlceném kulinárními nahrávkami dokázali tvůrci dokumentu přijít s něčím novým. Vše ovšem stojí na samotné Samin. Není zázračné dítě, které vařilo už na základní škole. Vaření ji minulo vlastně až do dospělosti, přesněji e do doby, kdy zanechala studií a začala se učit ve věhlasné restauraci Chez Panisse. I když protagonistka vdechuje ději život, nemá problém stáhnout se do pozice pozorného posluchače a dát prostor člověku, který jí něco ukazuje nebo ji něco učí.

Ta holka v teniskách je bezprostřední a uvěřitelná, proto je ta série tak dobrá. Uvidíte ji olizovat si prsty, valit oči, brečet při krájení cibule anebo se šklebit při ochutnávání kyselého. Vsadím se ale, že ty její grimasy do scénáře nikdo nedal. Prostě je taková. Nedokonalá, upřímná a zvědavá. I když mě po deseti minutách sledování začalo iritovat její urputné „wow“, odpustila jsem jí to, jen co se rozezněl její nakažlivý rošťácký smích. Nakonec je vám líto, že ty díly jsou jen čtyři – zato se na ně dá dívat znovu a znovu.

Samin Nosrat žije, vaří, zahradničí i surfuje v Kalifornii.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.