Facebook

Vařit, poslouchat, inspirovat se

396
26. března 2019 Autor: Silvie Tiplicová Foto: Jan Cervenka

Už jste objevili podcasty ze světa gastronomie? Víme, čím začít a kam pokračovat. Tohle vás totiž nejspíš bude dost bavit!

Podcast neboli mluvené slovo je dnes velmi oblíbený způsob, jak se vzdělávat, dozvídat se něco nového, anebo jenom relaxovat. Jde o audio nahrávky se zajímavým obsahem, a to formou rozhovoru, diskuse nebo klidně monologu. Své oblíbence můžete poslouchat díky aplikaci Overcast, defaultnímu Podcasts v iOS zařízení, Spotify, Soundcloudu anebo přímo z webových stránek.

Tenhle fenomén je na světě už pár let, u nás zažívá boom v posledních měsících. Není divu – jde bezplatnou studnici inspirativních příběhů, motivace, know-how a zábavy. Navíc šetříte čas, protože si obzory můžete rozšiřovat cestou do práce, v autě, před spaním, při sportu anebo třeba při vaření. Jen si představte, že si po práci chystáte večeři a René Redzepi vám u toho vypráví svůj životní příběh – přímo u vás v kuchyni!

A tady už jsou tipy na gastro podcasty, které vás nejspíš chytnou a nepustí:

Ve vlastní štávě
Magazín o současném dění v gastronomii s Julianou Fischerovou, blogující jako Maškrtnica, přináší každý pátek od 17 hodin rozhovory s kuchaři, pekaři, recenzenty a baristy.

Doporučuju díl s Jáchymem Klimentem, výrobcem francouzského cideru ze Všenor, s Tomášem Solákem z pekárny Praktika, epizodu s Martinem Kucielem, známým jako Cuketka, o šetrném vaření i o vývoji české foodblogerské scény, anebo povídání s foodkritičkou Klárou Donathovou. Velmi přínosná je epizoda s Michaelou Day, spolumajitelkou The Real Meat Society a manželkou řezníka Paula Daye o tom, jestli může mít zvíře chované na maso spokojený život, existuje-li vůbec etická porážka a jak je to s biocertifikací.

Special Sauce with Ed Levine
Máte chuť nahlédnout do zákulisí světové gastro scény? Ed Levine, známý newyorský foodwriter a zakladatel blogu Serious Eats, vede rozhovory s proslulými kuchaři, restauratéry anebo třeba autory kuchařek. Za poslech rozhodně stojí interview s dánským šefkuchařem Reném Redzepim o jeho dětství, otevření i znovuotevření restaurace Noma a o trendu fermentace.

The Dave Chang Show
Kdo by neznal Davida Changa? Restauratér, zakladatel skupiny Momofuku, producent seriálu Ugly Delicious, a především kuchař, tu zpovídá své hosty z úspěchů i neúspěchů. Oproti jiným podcastům jsou Changovy rozhory poměrně dlouhé, a tak je oceníte například při delší cestě autem. Anebo přímo v kuchyni – více než dvouhodinový díl s Joshuou Skenesem, vlastníkem tříhvězdičkové restaurace Saison, může být stylovým společníkem, a ještě k tomu časomírou třeba při vaření boloňského ragú.

The Eater Upsell
Podcast pro foodies o všem, co právě hýbe gastronomií. Každoměsíční The Best Food Stories vám naservíruje pět až deset zajímavostí o restauracích, aktuálních trendech či problémech spjatých s gastronomií a čtvrtletní preview pak shrnuje, co se ve světě událo nového.

Z epizod a rozhovorů doporučuju například povídání s Christinou Tosi, šéfcukrářkou amerického cukrářského impéria Milk Bar. Mluví mimo jiné o tom, jak být dobrým manažerem anebo jak si v dnešní době udržet svou vizi a jít si za svým snem.

Monocle 24: The Menu
Ucelený průvodce jídlem, pitím a zábavou přináší, opět formou rozhovorů, přínosné informace nejen o restauracích a významných osobnostech z oboru, ale také o konkrétních surovinách a pokrmech. Výjimečný je i pětiminutový průvodce Food Neighbourhoods – po gastronomické stránce představuje různé městské části. Na vlastní uši se tak vydáte třeba do lisabonského Campo de Ourique nebo do kodaňské Christianshavn.

A Taste of the Past
Jídlo a historie – přesně o tom je A Taste of the Past. Zábavnou formou se dozvíte, z čeho vycházejí dnešní gastro trendy, jaký je původ oblíbených jídel (Epizoda 290: The History and Evolution of Noodles) anebo jak se jedlo za viktoriánské éry (Epizoda 296: The Greedy Queen: Dining in the Time of Victoria). Navíc tu reflektují aktuální problémy – dotkli se například velké a celosvětové otázky velkochovů (Epizoda 280: Big Chicken).

Čím začít?
Třeba těmito epizodami – a pak už se jenom proklikávat a dál a dál.

The Unbearable Lightness of Being Hungry: epizoda Magnus Nilsson – Fäviken, The Nordic Cookbook (2015)

Live to Tape: rozhovor s Mattym Mathesonem, kuchařem a velkou internetovou personou

The Fatherly podcast: epizoda s Massimem Botturou, italským restauratérem a šéfkuchařem, zakladatelem Osteria Francescana, tříhvězdičkové michelinské restaurace v Modeně

Table Manners: Yotam Ottolenghi

Secret Sauce: Inspiration and Creativity with Chef Ana Ros – 33 minut o životě Any Roš a o tom, jaké to je vést v údolí řeky Soči jednu z 50 nejlepších restaurací světa Hiša Franko

Monocle 24: The Menu: Francis Mallmann – s argentinským šéfkuchařem o znovuobjeveném vaření s otevřeným ohněm a lásce k přírodním vínům

Článek vyšel v jarním čísle magazínu A, který právě dorazil do všech restaurací Ambiente. Berte si!

Článek vyšel v jarním čísle A časopisu

Článek vyšel v jarním čísle A časopisu

Čtěte PDF nebo si ho vezměte v jakékoliv restauraci Ambiente.

Česká degustace v Singapuru

Načíst další článek...