Víno + pohyb = prázdniny!

13. července 2016
Foto: Marek Kučera
Za více než deset let své existence se moravské vinařské stezky stačily stát legendou cykloturistiky, a nejen v České republice. Brněnský restauratér Janko Martinkovič vám každou z nich představí – a přidá svůj tip na vinařství, které je na dané trase jeho srdci a chuti nejblíže…

Moravské vinařské stezky mají dohromady více než 1200 kilometrů, a kdybyste je chtěli projet všechny, cestou uvidíte nespočet hradů a zámků, hospod a hospůdek, obecních úřadů i božích muk, hasičských zbrojnic i kostelů, a dokonce i pár nevěstinců… Hlavně však lány vinic. Na kole máte to štěstí, že slyšíte přírodu v její decibelové nahotě. Řev ptáků i drobného hmyzu, domácích hospodářských zvířat, levné zahradní techniky – a blíž a blíž večeru také desítky pěveckých výkonů ozývajících se z vinných sklepů…

Regionálních vinařských stezek je deset. Některé jsou delší, jiné kratší; nejdelší je však ta jedenáctá, Moravskou vinná stezka, která je všechny spojuje. Měří bezmála 250 kilometrů. A pak existuje ještě jedna, která se nachází už na území Slovenské republiky, a to je Skalická vinná cesta. Než sednete na kolo a vyrazíte směrem k jižní Moravě, doporučuji prolistovat publikaci Moravské vinařské stezky, neboť jsou v ní vyčerpávajícím způsobem obsaženy všechny informace, které by se vám mohly hodit.

1.

Ve Znojemské vinařské podoblasti se nachází nejdelší regionální stezka: Znojemská vinařská stezka.

V těchto lokalitách ctím vinařské umění pana Jiřího Horta, vinařství Trpělka & Oulehla a rodinného vinařství Špalek. Zvláště Hortovy „růžovky“ jsou vždy odsouzeny k úspěchu.

2.

Mikulovskou vinařskou podoblast prezentuje hlavně Mikulovská vinařská stezka. Tady se rodí bílé víno, které pokládám na pomyslný piedestal – vína Jaromíra Galy mám ve velké úctě, stejně jako samotného vinaře! Mozaiku kvalitních vín z Mikulovska doplňují vinařství Sonberk a Gotberg a také podmanivá vína z vinařství Ilias.

3.

Silnou Velkopavlovickou vinařská podoblast a její Velkopavlovickou vinařskou stezku asi nejlépe charakterizuje její největší turistické lákadlo – Lednicko–valtický areál. Zde se učí svému řemeslu vinařský potěr a my jen čekáme, který či která udělá větší „díru do světa“.

Abych nebyl nařčen, že plýtvám piedestaly – mám už jen jeden, červený, a na ten se vší vážností stavím pana Jaroslava Springera z vinařství Stapleton–Springer. Jak snadné je stát se s jeho víny alkoholikem!

Možná méně známí vinaři Jakub Šamšula či Libor Veverka nebo vinařství Hrdina & dcera jen potvrzují, že není malých rolí. Do této oblasti spadá i Brněnská vinařská stezka.

4.

Slovácká vinařská podoblast je vinnými stezkami prošpikovaná nejvíce. Jsou to: Mutěnická, Bzenecká, Kyjovská, Uherskohradišťská, Strážnická a Vinařská stezka Podluží.

Dovolte mi z velkého Slovácka uvést jen jedno vinařství – Vinařství Krásná Hora. Jak se můžeme dočíst v Průvodci nejlepšími víny České republiky: „Je to nejmenší možné vinařství, které dokáže uživit jednu rodinu. I proto je rukopis jejich vín geneticky ucelený.“

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.