Medium rare, medium, well done: Jak správně propéct steak?

28. června 2023
Podle mnoha řezníků a kuchařů je nejlepší steak propečený tak akorát, tedy na stupeň medium rare. Vynikne tak chuť a křehkost masa. Existuje však tisíc názorů na to, jak moc, nebo málo ho propéct. Pro začátek je dobré naučit se, jaké stupně propečení existují a jak je měřit.

Teploměr je při grilování steaků nezbytnost. Propečení lze sice odhadnout pohmatem, ale u větších a dražších kousků se rozhodně vyplatí mít teploměr a propečení změřit v jádru masa. 

„Teplotu měřte vpichovým teploměrem, který měří teplotu na špičce. Do masa ho vpichujte zásadně z boku poté, co steak opečete z obou stran,“ doporučuje Pavel Brichzin z Čestru.

V Čestru se osvědčily teploměry Meater. Postačí vám i obyčejný vpichový teploměr nižší cenové kategorie, ale pokud je grilování vaše vášeň, doporučujeme investovat do kvalitního kousku.

Stupně propečení podle teploty servírování

Bleu, blue 
43–49 °C
Střed je tmavě červenofialový, studený, lepkavý. Steak je mírně šťavnatý.

Rare
49–54 °C
Střed je jasně červenofialový, teplý a měkký. Steak je šťavnatý.

Medium rare
54–57 °C
Střed je jasně červený, teplý a měkký. Steak je velmi šťavnatý.

Medium
57–63 °C
Střed je růžový a poddajný. Steak je lehce šťavnatý.

Medium well
63–68 °C
Střed je hnědý s růžovým nádechem. Steak je velmi málo šťavnatý.

Zajistěte si vstup na univerzitu grilování!

Tipy od šéfkuchařů, perfektně ugrilované steaky, nápadité omáčky i přílohy! To vše váš naučí šéfkuchaři a řezníci z Ambiente v pražském centru UmVyberte si kurz, který z váš udělá vyhlášeného hostitele!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.