Pinzeta, kvalitní nůž i teploměr. Vychytávky ke grilu, na které vsází šéfkuchaři

15. května 2023
Práci vám usnadní vychytávky, které se vyplatí mít doma. Pokud zvolíte kvalitní produkty, vydrží vám dlouhá léta. Tady je seznam věcí, na které nedají dopustit v Čestru a Kantýně.

Pinzeta

Do masa se nepíchá – to už vědí i začátečníci. Můžete si koupit různé druhy kleští určených přímo ke grilování, kuchaři ovšem nejčastěji sázejí na obyčejnou velkou pinzetu. Pavel Brichzin z Čestru přidává tip: „Neutrácejte za drahé pinzety a kupte je klidně v lékárně nebo ve zdravotnických potřebách. Jsou nejlepší.“

Vařte jako profíci!

Naučte se vybrat a připravit maso, péct chleba, krájet nebo dochucovat. Zkušení odborníci vám předají spoustu cenných rad, osvědčených tipů i tajných triků.

Přihlašujte se tady.

Teploměr

Nezbytnost při grilování steaků. Propečení sice lze odhadnout pohmatem, ale u větších a dražších kousků se rozhodně vyplatí mít teploměr a propečení změřit v jádru masa. V Čestru se osvědčily teploměry Meater.

Dobré mlýnky na sůl a pepř 

Investice do kvalitního mlýnku se rozhodně vyplatí, a to na mnoho let dopředu. Vybírejte ty s keramickou mechanikou. Zkuste třeba Český mlýnek, který najdete i na stolech v Čestru.

View post on Instagram
 

Kvalitní pepř a sůl

Dobré maso nevyžaduje nic víc než sůl a pepř. Na jeho kvalitě a chuti si dejte záležet a vybírejte osvědčené produkty. Sůl volte nejlépe mořskou bez jódu. Solte rukou nebo slánkou, hrubozrnnou sůl namelte. U pepře naopak platí, že nejlepší je čerstvě namletý. V Čestru odebírají kampotský pepř kampot.cz, v Kantýně ochucují pepřem z pepperfield.cz. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte například fermentovaný pepř!

Štětec nebo mašlovačku na potírání

„V Čestru potíráme hotové steaky přepuštěným máslem a uzeným vyškvařeným morkem – jsou to suroviny, které k hovězímu patří a pozvednou jeho chuť,“ přidává tip Pavel Brichzin. Mají na to štětce Fiskars s přírodními štětinami. 

Litinový rendlík na omáčku

Na grilu můžete přichystat celou večeři, a proto je dobré mít k ruce menší rendlík na přípravu omáčky. V Čestru používají výrobky francouzské značky Staub nebo měděné nádobí Mauviel 1830. Základní rada zní – vždy sáhněte raději po kovové, těžké pánvi. Nepoužívejte nerezové ani teflonové.

Mřížka a gastronádoba na odpočívání masa

Po ugrilování nechte steaky odpočinout. Buď je přesuňte ke straně grilu, kde je menší žár, anebo maso položte na mřížku a dejte pod něj gastronádobu, aby do ní mohla odkapávat šťáva.

Nůž na maso? Japonská kvalita!

Dobrý nůž využijete při grilování i domácím vaření. Vybírejte mezi japonskými a českými značkami nožů. 

Zajistěte si vstup na univerzitu grilování!

Tipy od šéfkuchařů, perfektně ugrilované steaky, nápadité omáčky i přílohy! To vše váš naučí šéfkuchaři a řezníci z Ambiente v pražském centru UmVyberte si kurz, který z váš udělá vyhlášeného hostitele!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.