Recept z Lokálu: Rýže vařená v troubě jako univerzální příloha k tmavým omáčkám

12. března 2024
Foto: Archiv Ambiente
V Lokále ji podávají ke španělskému ptáčkovi, játrům či ledvinkám na cibulce i k vepřovému masu na houbách. Dušená rýže se totiž skvěle hodí ke všem druhům hnědých omáček.

Metoda pečení příloze propůjčí intenzivnější vůni a chuť – obě složky zůstanou i po upečení koncentrované uvnitř zrna. Taková rýže se krásně sype, ale zároveň umí držet tvar v kopečku. Schválně to příště vyzkoušejte, zaboduje třeba i jako příloha ke kuřeti na paprice. A tady už je recept. 

Ingredience na 4 porce:

  • 20 ml rostlinného oleje (řepkového nebo slunečnicového)
  • 400 g jasmínové rýže 
  • 4 g soli
  • 520 ml vody
  1. Troubu předehřejte na 200 °C. 
  2. V hrnci, který může přijít do trouby, rozehřejte olej. Vsypte nepromytou jasmínovou rýži a promíchejte, aby se každé zrnko obalilo v oleji. 
  3. Přidejte sůl, zalijte studenou vodou a zamíchejte. Přiveďte k varu. 
  4. Jakmile voda vaří po celém povrchu, přesuňte hrnec do trouby. Pečte 25 minut. 

Dobrou chuť!

Hotovky ve skle

Otevřít, nalít do kastrůlku, ohřát – a podávat! V Akonzervě v Jenči za Prahou vaří oblíbené omáčky podle receptur z restaurací Ambiente, plní jimi sklenice a pak je v tlakovém hrnci zavařují. A pár takových sklenic se vyplatí přibalit na chalupu nebo do apartmánu – prostě všude tam, kde máte k dispozici kuchyňku. Hotovku v podobě gulášové polévky, dršťkovky, svíčkové či rajské pak můžete servírovat raz dva! Kupujte na e-shopu Našeho masa.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.