Sekaná: nové pražské kavárny, festivaly cideru i koktejlů a štědrý Michelin na severu

29. února 2024
Propít se čerstvě otevřenými kavárnami, zajít na ramen nebo sushi, ochutnat nová vína Jaroslava Osičky, těšit se na dalšího knižního průvodce Lukáše Hejlíka a poslechnout si podcasty nejen o jídle – takovou zábavu a ještě mnohem víc nabídne v březnu gastro scéna v Česku. Servírujeme další díl Sekané!

Novinky ve vaší čtvrti

Nedaleko Staroměstského náměstí si teď můžete zajít na polévku ramen. Ve Veleslavínově 3 otevřelo bistro Ramencraft, které jako dezert nabízí také třeba mochi – japonské sladké knedlíčky

Kdo dostal chuť na sushi a také na obhlídku nových podniků, může vyrazit do bistra Bisutoro v Praze 2 nebo do Moshi Moshi v Bubenči.

View post on Instagram
 

Rozrůstá se i pražská kávová scéna. Na Maltézském náměstí otevřelo druhou kavárnu Bistro Monk – výběrová káva a borůvkové lívance jsou příslibem hezčího rána. Kdo rád chodí do kavárny pracovat, toho třeba potěší, že v Praze už najde další dvě pobočky The Miners Coffee – U Karlova mostu a brzy i „na Miladě Horákové“

Nebo zavítáte do Klubu Betlémská na stejnojmenném náměstí? Dvojče má také kavárna Cafe Tone – první se zabydlelo v Lidické ulici a druhé na Tylově náměstí (metro I. P.  Pavlova). 

I v Dejvicích se těší z nového kávového souseda – Tutu café v Kafkově 18, kde ochutnáte kávu z malých českých pražíren. A holešovická kavárna Barry Higgels v Tusarově ulici dostane novou identitu – stává se z něj Barry Forme, a tedy součást rodiny La Forme. To zní jako plán, zvlášť po sobotních nákupech v Hale 22…

View post on Instagram
 

Na pivo s přáteli můžete zamířit do hotelu Augustine. Znovuotevřeli totiž pivnici U Svatého Tomáše, která na místě stála už před desetiletími.

A už jste byli ve vršovickém Kro bistru, kde teprve nedávno začali podávat večeře? Vezměte to kolem nového concept storu Artyčok a třeba si tam pořiďte něco hezkého na stůl. 

View post on Instagram
 

Za Michelinem do Británie a Irska

Kdo rád cestuje za michelinskými restauracemi, ten už možná slyšel o novinkách z Irska a Británie, kde Michelin v únoru uděloval prestižní hvězdy. Třetí hvězdu si vysloužila londýnská restaurace The Ledbury ve čtvrti Notting Hill.

View post on Instagram
 

Druhou hvězdu dostaly hned dvě indické restaurace – londýnská Gymkhana a birminghamská OpheemA rovnou 18 restaurací od Londýna až po Dublin obdrželo svou první hvězdu, mezi nimi i 1890 Gordon Ramsay slavného britského šéfkuchaře. Přečtěte si více ve shrnujícím článku redaktorky Bon Appétit Li Goldstein. 

Cider, Bar Show a degustace Jaroslava Osičky

Do karlínského Veltlinu přijede už ve středu 6. března velkobílovický vinař Jaroslav Osička. Přiveze svá aktuální vína i chystané vinné novinky. 

View post on Instagram
 

Čtvrtek 21. března pak bude v domě Radost věnován českému a slovenskému cideru. Těšit se můžete na Utopii, Bacha nebo třeba Johannes Cyder. Vstupenky najdete na Go Out

Nadšenci do koktejlů a mixologie se už těší na další Prague Bar Show, která vypukne v pondělí 25. března v Křižíkových pavilonech. Svoje produkty přijedou kromě nadaných Čechů představit také zástupci Německa, Rakouska, Švýcarska, Irska a Británie. Na programu budou i nealkoholické drinky a výběrová káva. 

Vzdělávání v gastronomii

Práce s japonským wagyu, příprava sushi a čajové rituály. S takovými gastro-kulturními zážitky přiletěli z Japonska kreativní šéfkuchaři Ambiente Jirka Horák a František Skopec. V pondělí 11. března vám na besedě v kině Evald rádi povyprávějí o tom, jaké to bylo, a promítnou k tomu sérii fotografií.

Rušno bude v březnu i v působišti kreativců, v UMu na Národní. Lektorka a šéfkuchařka Jana Jelič otevřela kurzy dochucování – jeden je zaměřený na chuť umami, druhý na kyselost

Pro profíky (a velké nadšence), kteří mají vaření už trochu v ruce, se v UMu chystá dvoudenní seminář Ke kořenům – tentokrát se bude týkat drůbeže drůbež, jejího chovu i zpracování. 

K poslechu a přečtení

Na světě je nová kniha Lukáše Hejlíka, plná tipů na kavárny a místa, kam na brunch. S knihou 400 snídaně brunch kafe budete moci vyrazit na výlet po Česku už o Velikonocích. 

O tom, že ženy odjakživa patří do vinařského světa, se dočtete v novém čísle časopisu Heroine. Řeč je o ženách, které stojí za vinařstvími Plenér (Dominika Černohorská), Donatus (Eliška Michalíková Leisserová), Herzánovi (Zuzana a Sandra Herzánovy), Dobrá vinice (Andrea Nejedlíková) a za vinařstvím Dalibora Osičky (Monika Pálková).

View post on Instagram
 

V novém dílu podcastu Mrzení se seznámíte s šéfkuchařem a tvůrčím mozkem projektu Kruh dining Petrem Bartošem a podcast Ambiente Co dům dal nabízí rychlou dávku zajímavých historických faktů – tentokrát o domě a historii cukrárny Myšák. A v jednom z únorových dílů podcastu Podhoubí se můžete spolu s redaktorem Ondřejem Šebestíkem vydat do známého lihovaru Landcraft spirits nedaleko Prahy.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.