10 koktejlů, které byste měli v Londýně ochutnat

26. srpna 2018
Foto: Lenka Požárová
Žloutek v omáčce, bondovská klasika, nebo tekutý dezert? Londýnské bary vám nabídnou minimálně všechno. Tady je Top 10 drinků podle Lenky Požárové.

Londýnská koktejlová scéna je tou nejlepší na světě, svědčí o tom prvenství místních barů ve špičkových světových soutěžích. Jen za rok 2017 byly v první světové desítce čtyři bary z Londýna, a to na prvním, druhém, čtvrtém a devátém místě. Nejlepším barem světa je legendární londýnský Bar American a na paty mu šlape Bar Connaught. Oba najdete v hotelu, protože hotelové bary řemeslu vévodí.

K Londýnu patří drinky jako Gin & tonic, Martini, Hanky Panky (složení: gin, vermut a fernet branca), Black Velvet (guinness se šampaňským) či punče a místní na ně tuze rádi chodí do barů. Těch je tu fúra a můžete vybírat mezi ukřičenými i tichými, mezi podzemními doupaty i vzdušně prosklenými podniky, mezi hogo fogo, normálem i nenormálem. Běžná cena koktejlu je deset liber, ovšem v American Baru mají drink za sto padesát i za pět tisíc liber.

Pokud bych měla dát dokupy deset nejzvláštnějších koktejlů, které zalily mé chuťové pohárky za dva roky, co si Londýn vychutnávám, vybírám tyto:

Chinine Sour v restauraci Gymkhana: Skvělý nepřeslazený drink s ginem, zázvorem, chutí kari lístků s bohatou bílkovou pěnou, která ulpívá na rtech víc než ta pivní. Koktejl inspirovaný koloniální dobou dělají výtečně v restauraci navazující na historické členské kluby právě v koloniální Indii. Drinky tu podávají na látkových ubrouscích s razítkem dvouplošníku.

Prairie Oyster v baru 69 Colebrooke Row: V keramické misce tvaru ústřicové skořápky najdete žloutek v omáčce. Jenže jak brzo zjistíte, žloutek není žloutek, ale rajčatová šťáva, která s pomocí molekulární mixologie změnila skupenství i barvu. A omáčka? To je rafinovaná kombinace vodky s křenem, sherry, celerovou šťávou, worčestrovou omáčkou, vinným octem a pepřem. Navíc s trochou šalotky. Drink se vysrkne na ex, načež následuje nepopsatelná exploze chutí na jazyku. Bloody Mary rozebraná na komponenty a postavená jinak. A to geniálně.

Milk Punch v baru Punch Room v hotelu Edition: Čirá tekutina skrývá kombinaci tří rumů, cideru, koření a mléka. Lehce krémová chuť revolučního mléčného punče je překvapivá a prý se na něj sjíždějí barmani z celého světa. V nevelké místnosti s krbem a koženými křesílky se drinky popíjejí téměř samy.

Shaky Pete’s Ginger Brew v restauracích Hawksmore: Gin smíchaný se zázvorovou šťávou, citronem a pivem London Pride Ale, servírovaný s ledovou tříští ve velkých, masivních sklenicích. Drink prý vymyslel barman přezdívaný Shaky Pete, když přišel do práce a potřeboval vystřízlivět. Výborné na žízeň, osvěžení i kocovinu.

Vesper Martini v baru Dukes: Není slavnějšího drinku než ten, který pil agent 007, a zajít na něj můžete přímo tam, kde ho stvořili. Tedy tam, kam chodil Ian Flemming, autor Jamese Bonda. Připravte se na škrobenou atmosféru, pár stolků a barmany v obleku, kteří vám drink namíchají přímo u stolu. Z vermutu, vodky, ginu a angostura bitters a ozdobený pomerančem.

Camomile and Charcoal Old Fashioned v baru Bull in the China Shop: Japonská whisky Nikka, ovoněná uzeným čajem a smíchaná s heřmánkovým sirupem a práškem z černého uhlí. Drink barvy inkoustu jsem posrkávala, zatímco mi zručný barman Richard vyprávěl o japonské whisky – na výběr tu mají přes sto druhů –, a vzápětí mi předvedl, jak pomocí pil a nožů vyřežou z kusu ledu diamant vsazený do sklenic místo kostek ledu.

Jasmine and Salted Lime v Teahouse: Pivo se solenými limetkami, jasmínový gin, jasmínový sirup a pálenka. Je to lehounce nakyslé, nepřevoněné a výtečně osvěžující. Prostředí – podzemí, čínská hudba, zářivky – hoďte za hlavu. Drinky, jaké tu mají, jen tak někde neochutnáte. Dávají do toho hodně kreativity, navíc všechen alkohol je vyroben výhradně v Asii.

Prince of Wales and Repulse v baru Scaut: Destilát z ústřicových skořápek, gin, zelený čaj matcha, saké a bílá sojová omáčka, to je tajemství drinku, který chutná jako moře. Pro rozkrytí výběru surovin se sluší dodat, že Prince of Wales je název bitevní britské lodě, kterou Japonci potopili za druhé světové války.

Sambol Garita v Hoopers: Tequila ze zelených paprik, naložené limetky a hrdlo skleničky obalené směsí soli a opraženého kokosu. S chutěmi si ve srílanském Hoppers umějí vyhrát – u drinků stejně jako u jídel.

Coffee Martini v restauraci Caravan: Z původní receptury vyloučili vodku a nahradili ji rumem. Přidávají badyánový sirup, a samozřejmě vlastní espresso, neboť kromě restaurace má Caravan i pražírnu. Zdejší Coffee Martini je hodně sladká záležitost, kterou můžete zodpovědně nahradit dezert.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.