1.
Yotam Ottolenghi: Hojnost. Kulinářské skvosty mistra zeleninové kuchyně
Yotam Ottolenghi je londýnský restauratér, autor knih a bloger s osobitým přístupem k vaření zeleninových jídel. Jeho vegetariánské recepty mívají poměrně dlouhé seznamy surovin, ale nenechte se odradit – Ottolenghi ví, co dělá, a vy to pochopíte, jen co ochutnáte… Ukázky najdete tady. Opěvovaná kniha Plenty vyšla už v roce 2011, teď se dočkala českého překladu.
2.
Bára Karpíšková: Bjukitchen
Bára vaří ráda a skoro každý den. Pro restauratéra Tomáše Karpíška, pro děti, pro přátele. Její kuchařka inspiruje k tomu, jak vařit a jíst doma tak, aby z toho měli všichni radost.
Kromě běžných knihkupectví je Bjukitchen k dostání i v Našem mase a restauracích Pasta Fresca, Pastacaffé, Café Savoy a Pizza Nuova.
3.
Julia Childová: Umění francouzské kuchyně 2
V angličtině a francouzštině vyšla mnohokrát, česky poprvé. Přehledně zpracovaná příručka nabízí 524 receptů osobně prověřených Julií Childovou a několika generacemi nadšených amatérů i profesionálů z celého světa. Na české verzi druhého dílu se podíleli foodblogeři Lucie Kohoutová a Michal Sänger, takže věříme, že se obešla bez chyb a bude se vám podle ní dobře vařit!
Koupit ji můžete například v knihkupectví Neoluxor.
4.
Where Chefs Eat: A Guide to Chefs’ Favorite Restaurants
Tipy na restaurace od 600 šéfkuchařů světa. Zajímá vás, kam rád chodí René Redzepi, David Chang, Jason Atherton, Shannon Bennett, Helena Rizzo, Massimo Bottura, Yotam Ottolenghi, nebo Yoshihiro Narisawa? V knížce je doporučení na 3000 restaurací ze 70 zemí světa včetně detailních mapek měst, recenzí a rezervačních údajů.
K dostání je opět v knihkupectví Neoluxor.
5.
Magnus Nilsson: The Nordic Cookbook
Šéfkuchař restaurace Fäviken Magnus Nilsson sepsal „severskou bibli“ domácího vaření. Cestoval po Skandinávii, sbíral recepty a kromě toho fotil krajinu i lidi. Výsledkem je komplexní – a krásný – průvodce skandinávskou kuchyní. Zahrnuje přes 700 jednoduchých, autentických receptů na doma uvařitelná jídla z Dánska, Faerských ostrovů, Finska, Islandu, Grónska, Norska a Švédska. Bonus: Popis surovin, technik i historie severských specialit.
V angličtině, k dostání například zde (mají ji i v některých českých knihkupectvích, třeba v Neoluxoru).
6.
Yotam Ottolenghi a Ramael Scully: NOPI: The Cookbook
Kniha šéfkuchařů Yotama Ottolennghiho a Ramaela Scullyho z londýnské restaurace Nopi nabízí 120 receptů. Společný jmenovatel? Odvážné kombinace ingrediencí, na které byste nejspíš sami nepřišli…
V angličtině, k dostání například zde.
7.
Gastón Acurio: Peru. The Cookbook
Peruánská kuchyně je vedle skandinávské ve světě považována za „další velkou věc“. Pokud chcete zjistit proč, ponořte se do kuchařky nejslavnějšího peruánského šéfkuchaře Gastóna Acuria. Je v ní 500 tradičních domácích receptů.
V angličtině, k dostání například zde.
8.
Joanne Chang: Baking with Less Sugar
Zajímalo by vás, jak péct bez rafinovaného cukru? Díky knize bostonské cukrářky a autorky bestselleru Flour se to hravě naučíte. Můžete vyzkoušet přes šedesát dortů, dezertů & spol. slazených medem, javorovým sirupem nebo třeba ovocnými šťávami.
V angličtině, k dostání například zde.
9.
Anne-Sophie Pic Scook. The Complete Cookery Course
Anne-Sophie Pic je šéfkuchařka s třemi michelinskými hvězdičkami a její nová kuchařka je sbírkou stovky osvědčených receptů. V přehledných kapitolách, zaměřených třeba na jídla pro děti, pohoštění pro návštěvy anebo každodenní vaření, vás provede francouzskou kuchyní. Bonus: Čtyřicet nejzrádnějších technik krok za krokem, fotka za fotkou.
V angličtině, k dostání například zde.
Daniel Humm: The NoMad Cookbook
Šéfkuchař Daniel Humm a jeho obchodní partner Will Guidara jsou majiteli populárních newyorských restaurací Madison Park a Nomad. Nejoblíbenější jídla (a nápoje!) si teď můžete zkusit připravit i doma. Kuchařka vypadá na první pohled tradičně, ale skrývá překvapení – zadní část totiž obsahuje falešné stránky, ve kterých je ukryt menší „koktejlový manuál“. Ideální dárek pro každého foodie!
V angličtině, k dostání například zde.
+ 1
Crafted Meat
Přehled nejlepších světových řeznictví a restaurací zaměřených na maso zahrnuje i Naše maso a Čestr! Kuchařka německého vydavatelství Gestalten vyšla v němčině a angličtině, koupit si ji můžete v Našem mase.