13 banalit, které by měl vědět každý číšník začátečník

11. dubna 2018
Foto: Jan Červenka
Nezdá se to, ale každá směna je malá procházka minovým polem. Čím si hned zkraje získáte sympatie a body navíc, a za co by vás kolegové naopak nejradši prohodili oknem kuchyně (kdyby tam nějaké bylo)?

1. Přines si vlastní propisku. A hlídej si ji.

2. Ať tě ani nenapadne tykat manažerům a starším kolegům. Je čistě na nich, kdy ti to nabídnou.

3. Máš hlad? Kroť instinkty a nehrň se k personálce jako první. Pokud si chceš přidat, počkej, až budou mít ostatní dost. Jinak budou mít brzy dost tebe.

4. Vlasy si uprav tak, aby sis do nich nemusel(a) při práci sahat. Culík nebo drdol to jistí, bohémský rozcuch si nech do klubu.

5. Když už musíš jít jako host do restaurace, kde pracuješ, buď kolegiální. Pravidlo č. 1: Vyhni se časům, kdy bývá natřískáno.

6. Pravidlo č. 2: Buď maximálně shovívavý host – představ si, že si příště prohodíte role. Jak by ti asi bylo, kdyby tě někdo z týmu najednou péroval jen proto, že ti ukáplo cappuccino na podšálek?

7. Když vycházíš z kuchyně na plac, vcházíš na jeviště!

8. Pokud pohladíš psa, kýchneš nebo se poliješ, okamžitě si jdi umýt ruce. Někteří hosté jsou extra hákliví na hygienu, a ano, právě ti mají oči všude.

9. Každý den si ber čisté triko nebo košili. Každý den! Provětrat propocené tričko na balkoně a pak ho přejet žehličkou fakt nestačí.

10. Zážitky z včerejšího večírku si nech do šatny. Hosté se opravdu obejdou bez informace, kdo po páté rundě zelených netrefil na toaletu a suverénně nakráčel do kuchyně.

11. Manažer tě pustil dřív z práce? Neprovokuj a mazej domů. Do parku, do Prahy, do Podolí… prostě kamkoli mimo restauraci!

12. Domů můžeš jít ve chvíli, kdy máš uklizeno a kolegové ti výslovně řeknou, že už tě nepotřebují. Tedy pro dnešek.

13. Prázdné ruce, holé neštěstí!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.