Chvála inspirace

25. dubna 2019
Ilustrace: Patrik Antczak
Inspirace není nikdy dost, mám pocit, že o tom už v Ambiente leccos víme. A ať už ji čerpáme ze zahraničí, od slavných šéfkuchařů a výjimečných konceptů, nebo z dob, kdy byla česká gastronomie na vrcholu, je a vždy bude hybnou silou.

Koncem března jsme navštívili Kodaň, město, ve kterém se to inspirativními místy jen hemží. Vrcholem výletu byla návštěva vyhlášené Nomy, podniku dánského gastro vizionáře Reného Redzepiho. S Tomášem a kluky z Esky jsme celý den obíhali ty nejlepší kodaňské pekárny, a teď stojíme před vchodem do restaurace, která už pár let inspiruje celý kulinární svět.

Do Nomy přicházíme s nejvyšším očekáváním, přesto ji po třech hodinách opouštíme naprosto blažení. Dokonale se tu totiž daří navodit uvolněnou atmosféru, a hlavně během první čtvrthodinky každého hosta ujistit, že je tady správně a může se tu cítit jako doma.

Ano, zaměřili jsme se na servis, atmosféru a celkový dojem. Je těžké detailně popsat celý průběh návštěvy, tak snad jen pár drobností.

Otevřete dveře, a za nimi čeká armáda snad třiceti nastoupených zaměstnanců, aby vás přivítali. Veškerá nervozita z vás tak spadne v jediném okamžiku. Většina chodů se jí buď rukama, nebo lžičkou – žádné složitosti s výběrem příboru.

Servírka, která je průvodkyní večerem, je milá, usměvavá a mluví s námi naprosto přirozeně. Číšníci se u stolu střídají a předvádějí celou plejádu komunikačních stylů. A nakonec jste pozváni na prohlídku kuchyně…

Je nám jasné, že za tím jsou hodiny tvrdého tréninku a pečlivý výběr personálu, ale výsledek je ohromující. Je to zážitek a chcete se tam vrátit.

Inspirace není nikdy dost, takže: Ať už jste kdekoli, pracovně i soukromě – buďte otevřeni novým věcem a vědomě je vnímejte. Inspirujte se a sami inspirujte druhé. Díky!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.