Co dům dal: Jak vznikl slavný Macharův dort a kde rád mlsal T. G. Masaryk?
František Myšák se dostal k cukrařině už na přelomu 19. a 20. století. Tehdy pracoval jako zaměstnanec v cukrárně, která tehdy stála na místě dnešního Divadla ABC. A projevil takový talent, že mu tehdejší majitel Emanuel Janda cukrárnu odkázal.
Co dům dal
Dobroty z Myšáka zdarma až k vám
Jelikož se bude ve Vodičkově ulici celé léto až do konce září opravovat tramvajová trať, rozhodli jsme se vám tuhle nepříjemnost něčím vynahradit. A to konkrétně dopravou zdarma.
Objednejte si cokoliv na www.mysakdomu.cz a my vám to zdarma přivezeme. Jezdíme po celé Praze, každý den od 9 do 19 hodin.
Tak dobrou chuť!
„Pan Myšák potom zavedenou firmu rozvíjel dál, už pod svým jménem, a v roce 1911 koupil dům, který už všichni známe. Celý ho zrenovoval a rozšířil, přistavěl patro a udělal z něj jedno z nejslavnějších cukrářství v republice,“ doplňuje příběh spisovatel a „detektiv“ Ambiente Lukáš Berný.
Původní budova už však k vidění není. Podnikatel a cukrář Myšák starší ho nechal v roce 1922 přestavět do rondokubistického stylu, o 74 let později se budova zřítila. „Je to jedna z nešťastných památkových kauz – v roce 1996 byly zbourány dva sousední staré domy a deset let po nich zůstala proluka,“ vysvětluje urbanista a popularizátor Prahy Petr Kučera. A dům to bohužel neustál.
Rondokubistickou éru připomínali v Myšákovi, už pod hlavičkou Ambiente, ještě nedávno – místní cukráři totiž nosili uniformy právě v tomto stylu. Až loni je vyměnili za pohodlnější a více funkční. Pan Myšák by určitě nebyl proti…
Na počest věrného hosta
Kolem roku 1919 chodíval do podniku na proslulý Pařížský dort známý básník a prozaik Josef Svatopluk Machar. Chutnal mu tak, že si nechal zavolat cukráře, který dílo vyrobil. Ten byl komplimentem natolik potěšen, že po spisovateli cukrovinku pojmenoval. A tak vznikl Macharův dort, který v cukrárně Myšák pečou dodnes, a to každý den!
(Ne)chtěná reklama od Voskovce a Wericha
Pan Myšák byl známý tím, že reklamu na svůj podnik odmítal – tvrdil, že dobrý produkt se prodává sám. Jeho dorty a zákusky ovšem milovali herci a komikové Voskovec a Werich z nedalekého Osvobozeného divadla. A ti ve svém časopise otiskli „slogan“ „Nebe na zemi zažijete ve velkocukrárně a kavárně František Myšák“.
A dost podobně to vnímaly i jiné slavné osobnosti. „Určitě nemůžeme zapomenout na to, že pravidelným odběratelem místních dobrot byl sám Tomáš Garrigue Masaryk,“ připomíná Lukáš Berný.
Které další prvorepublikové celebrity do podniku s chutí zavítaly? Jaký osud potkal rodinu majitele za války a jakými způsoby vzdávají Myšákovi hold dnešní cukráři ve Vodičkově?
Pusťte si nový díl podcastu Co dům dal a dozvíte se víc!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.