facebook
instagram

Co jsme servírovali v Ambiente v květnu? Chřestové speciality, víno na Hradě a americké menu v Lokálu

30. května 2025
Ilustrace: Šimon Marek
Květen v Ambiente voněl chřestem i grilovaným masem. Na Hradě se degustovalo víno s výhledem na Prahu, nový drink U Kalendů chutná po kmínu a grepu a v Lokále Pod Divadlem se slavilo hned dvakrát – svoboda i desítka na dortu. Podívejte se, co všechno se u nás urodilo.

Vítejte v Ambiente

Už 30 let tvoříme místa, kde se dobře jí a ještě lépe tráví čas. V našich restauracích potkáte lidi, kteří věří, že skvělý gastronomický zážitek dělají nejen kvalitní suroviny, ale hlavně nadšení a radost.
Přijďte se podívat

Víno na Hradě

Na začátku května se na Hradě pilo víno ve velkém. Zahrady naší Kuchyně se totiž proměnily ve vinný ráj, kde hosté akce mohli ochutnat vína od špičkových vinařů z Česka i Slovenska, stejně tak i sommelierský výběr z celého světa od Zdenka Oudese z Vin de Marie. Součástí akce bylo také hravé párování s malými jídly s tím nejhezčím výhledem na Prahu.

Inspirační cesta Skô

Tým budoucí slovenské restaurace Ambiente Skô se vrátil z inspirační cesty z italského Piemonte. Vybíral vína v místních vinařstvích a celou výpravu prováděl Petr Hanuš, dovozce italských vín, se kterým spolupracuje také Bokovka nebo Vin de Marie.

Tým zavedl například do Rosso Bacher, kde vládne žena jménem Marisa Bacher, která se soustředí na výrobu tří druhů vín, nebo za Philline Isabelle – vinařkou původem z Německa, která pracuje na pronajatých vinicích oblasti Barolo. Petr Hanuš od ní dováží dva druhy vína. Od jednoho má pouze 12 lahví na celé Česko. Moc jsme si inspirační cestu užili a navázali cenné kontakty. 

Nápoj měsíce v klubu

Osvěžující kombinace třešňové sody a čerstvě připraveného espressa. To je cherry espresso – ideální nápoj pro rychlé probuzení a osvěžení kdykoliv během dne, který jsme podávali celý měsíc v klubu Ambiente. A jaro si můžete odnést i s sebou domů s lahví třešňové sody Three Cents a čerstvě praženou výběrovou kávou Nordbeans.

Oslavy svobody a desáté narozeniny Lokálu Pod Divadlem 

Při příležitosti 80. výročí osvobození Plzně Američany si v plzeňském Lokálu Pod Divadlem připravili malou Ameriku na talíři. Kromě českých klasik servírovali i ty americké: hovězí brisket v housce s hranolky; hranolky s čedarem a jalapeňos papričkami; colu a jahodový milkshake.

A v pondělí 19. 5. pak Lokál oslavil 10. narozeniny a o zábavu nebylo nouze! Hosté mohli oslavovat třeba svíčkovou s deseti nebo pečeným prasetem – to se rožnilo přímo na místě. Hrála kapela a nechyběl ani dětský koutek pro nejmenší štamgasty. V 18:42 měl proslov obchodní sládek plzeňského Prazdroje a hned potom se narážel nefiltr z dřevěného sudu. Byla to oslava jak se patří! 

Chřest, chřest a jenom chřest

V několika našich podnicích začala chřestová sezona. V Lokálech servírujeme chřestovou polévku a zelený chřest s citronovou majonézou a brambory ve slupce. V Café Savoy například nadýchanou omeletu s chřestem a sýrem Gruyère, v Pizza Nuova zase krémové chřestové rizoto a zelené dobroty máme i v několika dalších podnicích. Tak zase za rok!

Oceněný vinný lístek Café Savoy

Vinný lístek Café Savoy slaví stříbrný úspěch. Více než 550 vín. Desítky vinařství. Jedna vášeň a léta poctivé práce sommeliera Ondřeje Pěničky. I díky tomu jsme uspěli v mezinárodní soutěži Star Wine List of the Year 2025 za naši sekci rakouských vín. 

Kmínka Grep U Kalendů

U Kalendů servírují nový drink, jehož základem je limitovaná pálenka Kmínka, která vznikla ve spolupráci destilérie Garage22 a restaurace U Kalendů. Headbarista Ambiente Jarda Novotný její výraznou chuť vyvážil aperitivem Lillet Blanc, solným roztokem a citronovým freshem. 

Vše propojuje grepová soda. Důležitým prvkem jsou i tři kapky kmínového bitters navrch, které v drinku podpoří zemité a jemně pikantní tóny. Drink na léto připravil a vymyslel Jarda v UMu, ale vy si ho můžete dát právě U Kalendů v podstatě kdykoliv.

Co dalšího se u nás událo?

  • Poslední květen proběhla venkovní grilovačka v Lokále Nad Stromovkou. Nechyběl pořádně rozpálený gril, vůně a chuť grilovaného masa, pečlivě ošetřené pivo a živá hudba.
  • S novým měsícem vymysleli v Burger Service další speciální burger – tentokrát Smash Deluxe Asparagus. Skládal se z čestru, čedaru, smaženého chřestu, vejce, citrónové majonézy a ledového salátu.
  • I přes nepříznivé počasí se vydařil druhý Pop-up Waygu vs. Přeštík. Kreativní šéfkuchaři František Skopec a Jirka Horák opět připravovali prémiové sendviče s ještě prémiovějším wagyu, na které sbírali inspiraci při svých stážích v Japonsku. 
  • Naše maso se v rámci festivalu ke 130 letům holešovické tržnice zúčastnilo několika přednášek. František Kšána mluvil o pražské šunce a čestru i přeštíkovi, Adam Zlatohlávek s Martinem Zavoďanem zase o párcích a klobásách.
  • Spousta dobrého jídla, pivo od Dvou kohoutů a plný dvorek. To byl pop-up Bufetu a Gemüse Corner Kebab. A v květnu jsme si společně s vámi užili rovnou i 5. narozeniny karlínského bistra, kde jsme společně s rybářem Pepou Kalendou z Chabrybárny servírovali smažené sumce, uzené makrely a rybí saláty. 
  • V Pultu jsme fandili našim hokejistům a k tomu si dopřáli spoustu piva. A díky iniciativě Pink Boots, která sdružuje ženy v pivovarnictví, jsme během května měli na čepu čtyři speciály, na jejichž výrobě se podílely sládkové. 
  • V Brasileiru U Zelené žáby je nejen nové madlo na dveřích ve tvaru picanhy a papoušci, kteří vypadají skoro jako živí, ale také devět nových jarních salátů.
  • Na den matek jsme pozvali do Štanglu několik maminek, aby si oddechly od každodenních povinností a užily si tříchodovou degustační snídani, kterou nově nabízíme každou sobotu. 
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme