Facebook

Dobré jídlo na Hradě

3580
22. července 2018 Autor: Šárka Hamanová Foto: Kubo Krížo

Jídlo našich předků z palácových kuchyní se vrací. Zastavte se u plotny, přivoňte si a nechte si přinést co lahodí vašemu nosu i oku. Šéfkuchař Marek Janouch vaří podle starých českých kuchařek a znovu objevuje zapomenuté suroviny. Na terase se čepuje pečlivě ošetřené pivo a Praha jako na dlani.

Na Pražském hradě, v Salmovském paláci Národní galerie Praha, se otevírá Kuchyň. Šéfkuchař Marek Janouch v ní vaří česká jídla inspirovaná šlechtickou kuchyní a hosty vybízí, aby zbystřili smysly. Co je dnes dobrého? U plotny s hrnci nadzvedněte pokličku, přivoňte si a podívejte se, co je navařeno. K obědům a večeřím o několika chodech, hotovce dne a pečlivě ošetřenému pivu podle výčepních z Lokálu se na terase podává impozantní výhled na celou Prahu.

„Vycházíme z receptů a postupů starých kuchařských knih, podle kterých se vařilo v palácové kuchyni už od 16. století. Nabídneme pečenou drůbež, masa upravená v celku, zvěřinu, omáčky a tradiční i pozapomenuté přílohy,“ přibližuje kuchyni Marek Janouch, který doposud šéfoval kuchařům v restauracích Lokál.

„Jsme přesvědčení o tom, že se na Pražský hrad může vrátit podnik pro Čechy. Chceme hostit rodiny s dětmi i výletníky zvyklé na vysoký standard. Čtvrtě, jako jsou Holešovice nebo Karlín, už procházejí svou malou gastronomickou revolucí – a totéž si zaslouží i okolí Pražského hradu,“ myslí si spolumajitel podniků Ambiente Tomáš Karpíšek.

Podobu interiéru svěřil architektce Tereze Froňkové. „Kuchyni dominuje sporák, protože jídlo se tu prezentuje vůní a vizuálně. K tomu jsme přidali jen stoly, skříň a židle – prvky, které se objevovaly v šlechtických kuchyních napříč Evropou. Host se tak ocitá přímo ve středu dění,“ popisuje architektka.

České jídlo v neotřelém pojetí oceňuje i Národní galerie. Pro Salmovský palác momentálně připravuje programovou řadu expozic věnovaných světovému modernímu a současnému umění v kontextu s tvorbou předních českých autorů: „Naším dlouhodobým cílem je zdokonalovat návštěvnický servis a kvalitní gastronomie je bezesporu jednou z cest. Česká Kuchyň do Národní galerie na Hradčanském náměstí skvěle pasuje,“ říká generální ředitel NGP Jiří Fajt.

Každý den jiná jídla, pára nad hrncem, prožitek tady a teď i obyčejné kuchyňské hodiny byly inspirací Martina Váchy ze Studia Najbrt při tvorbě vizuální identity. Logo v podobě kuchyňských hodin s příbory místo ručiček má přes den červenou vteřinovou ručičkou a v noci se mění na žlutou.

Ochutnejte Kuchyň

Ochutnejte Kuchyň

Místo na jídlo v Kuchyni doporučujeme rezervovat dopředu, pivo vám načepují i na stojáka.

Sekaná 29. týden

Načíst další článek...