FAQ: Jak se skladují croissanty?

12. května 2022
Foto: Aneta Zimová Vrkotová
Zabalit, zamrazit, rozpéct! Křehký máslový croissant potřebuje rychle sníst – anebo správně uchovat na později. Jak postupovat?

Pekaři sní o tom, že se jejich croissanty snědí co nejdříve, ideálně do 5 hodin po upečení. S postupujícím dnem totiž ztrácejí na své dokonalé křupavé textuře. Jestli si schováváte croissant k odpolední kávě nebo na zítřejší snídani, počká na vás v papírovém sáčku, a to při pokojové teplotě a v chlebníku nebo v uzavřené nádobě – bez přístupu vzduchu a vlhkosti. Před podáváním ho asi 3 minuty rozpékejte v troubě vyhřáté na 150 až 180 °C.

Croissanty si můžete zamrazit! Pusťte se do toho, dokud jsou čerstvé. Jen tak si zachovají chuť a konzistenci! Croissanty balte jednotlivě do potravinářské folie – neslepí se a budou se snáz (a rychleji) rozmrazovat. Pečivo uzavřete do mrazicích sáčků či nádob s dobře těsnícím víkem, aby nevysychalo a nepřejímalo okolní pachy.

Před cestou do mrazáku musí být croissanty zcela vychladlé! Jakmile se mrazí zatepla, kondenzuje v sáčku pára, která pozmění vlastnosti pečiva. Kromě toho se v prostoru zvýší teplota a to neprospívá klimatu ani dalším surovinám v mrazničce.

Mražené croissanty můžete skladovat až půl roku. Jakmile vás dožene mlsná, nechte je rozmrazit za pokojové teploty nebo přes noc v lednici, poté je vyjměte z obalu a krátce rozpečte v troubě.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.