Foodie průvodce Karlínem

28. března 2017
Foto: Jan Červenka & Mc Donald's
Učebnicový příklad gentrifikace i toho, že všechno zlý je pro něco dobrý (v tomhle případě povodeň, která v roce 2002 vymetla nepořádek a nastartovala přerod v hip kombinaci kanceláří, restaurací i showroomů, kde už si jen tak byt nekoupíš). Na pražské poměry unikátně přehledná čtvrť s pravoúhlou uliční sítí a plochým reliéfem. Vítejte v Karlíně.

„Jo a XY bude otevírat novou pobočku.“ – „A kde?“ – „No kde asi, v Karlíně.“ Není tomu tak dlouho, co povzdech „zasekarlín“ tvořil v pražských foodie kruzích leitmotiv každé debaty o chystaných novinkách na scéně. Ať už ho mluvčí pronášeli nadšeně, nebo s očima v sloup (v závislosti na tom, jak často se na úzkou placku mezi Florencí a hotelem Olympic v rámci své každodennosti dostali), Karlínu z téhle doby zůstala záviděníhodná koncentrace kvalitních jídelen a náleven všeho druhu, navíc propletená zelení a skvělou architekturou posledních tří set let. Ideál pro víkendový městský chill.

Od viaduktu po kostel a přístav

Náš výběr tipů servírujeme zleva, od Negrelliho viaduktu, jehož oblouky se loni v létě díky inicitativě Centra pro středoevropskou architekturu staly příjemným útočištěm kultury a sportu. Když zrovna není sezona, nabízí západní část Karlína kolem Florence třeba oběd v Bistro Roh 21 (1.) , které spojuje Pastu Onera, Filipa Sajlera a ceněnou energeticky nenáročnou architekturu nové budovy Kooperativa pojišťovny (není to pěkný, když je korporát uvědomělej?). A pak už to jde rychle...

Presto Meat Market
Napůl bistro, napůl řeznictví. Relativně mladý koncept kousek od Karlínského náměstí představuje útočiště pro všechny masožrouty. V řeznictví vám s úsměvem zabalí jak nádherný americký T-bone, tak české vepřové. Za rohem v bistru si zase dáte na stojáka rychlý oběd. Pozor na fronty!

8. Kafe Karlín
Na ploše o málo větší než hladové okno servírují Zdeněk Smrčka s Adamem Dvořákem, mazáci pražské kávové scény působící pod značkou Kávový Klub, výběrové filtry i kávu na bázi espressa. A taky pivo, zákusky nebo občasný pop-up, třeba bůčku od Tamarind Tree. Nepostradatelná ranní zastávka nejen pro personál sousedícího Lokálu.

10. Lokál Hamburk
Když už je řeč o Lokále… Hospoda s názvem Hamburk na tomhle místě funguje už od 19. století, jen do ní dnes místo námořníků (a zákazníků dřívějšího nevěstince v prvním patře, odtud i válečková výmalba upomínající na ženské poprsí) chodí na pivo a taliána štamgasti z okolních kanceláří i vzdálenějšího okolí. Nejlepší je to v létě, kdy jsou parapety na obou stranách obsypány fanoušky plzeňského na stojáka ai přírodněji založení si chodí vypůjčit lehátka, případně badmintonové vybavení za účelem aktivní (haha) relaxace v přilehlém parku na Karlínském náměstí.

Karlínské náměstí je vůbec nabitý prostor – západní kraj oživuje studentsky uvolněné Café Frída, milovníci architektury obracejí zrak pro změnu k jižní hranici, kde trůní impozantní neorománský kostel Cyrila a Metoděje, jedna z největších církevních staveb u nás. Roh mezi nimi vyplňuje Nejen bistro (21.) s berlínským švihem v interiéru a lákavě postavenou nabídkou jídel i vín. Blízký Simply good (11.) je nenápadná pekárna, kde dostane až k neuvěření dobré domácí koláče, sladké chlebíčky, sušenky anebo dorty za velmi příznivé ceny.

2. Přístav 18600
Další extrémně příjemný přírůstek pražské outdoor scény, který v sezoně poskytuje útočiště volejbalistům, rodičům s kočárky (obří pískoviště a prolejzačky), kulturním akcím i nám, co chceme jenom v klidu sedět někde u vody a lejt (a nepotřebujeme u toho půl Prahy a čtvrt středních Čech jako na Náplavce). Hned kousek od stánku s nápoji je zastávka přívozu, takže když už na vás toho karlínskýho ducha bude moc, je tu možnost vzít roha jako pán, lodí do protějších Holešovic.

Z přístavu se dá taky rozběhnout / rozjet po cyklostezce směr Libeň, což poutníka odmění nejen pocitem zdravého životního stylu, ale hlavně estetickým obohacením. Při cestě totiž postupně narazíte na a) ateliér Olgoj Chorchoj se zábavnými sochami na trávníku, b) robustně puristickou architekturu Libeňského mostu od Pavla Janáka, c) zahrádkářskou kolonii & dřevěnou vodáckou klubovnu na Libeňským ostrově. Nebo si tenhle výlet mimo prostor a čas necháte na jindy a ještě chvíli zůstanete v Karlíně, v bezpečí sítě ulic narýsovaných úhledně jak podle pravítka.

Rovnoběžky Sokolovská – Křižíkova – Pernerova

12. Warehouse #1
Pro všechny milovníky kvalitního alkoholu otevřeli v roce 2011 Jakub Janeček a Jiří Rabel ráj na zemi. Warehouse #1 na Sokolovské ulici funguje jako showroom toho nejlepšího, co se dá ve světě vypít. V podpalubí (jak tomu říkají sami majitelé) čas od času probíhají degustace. O interiér se postaral architektonický ateliér D3A a je tady tak útulno, že se vám bude chtít ve zůstat dlouhé hodiny.

13. Krystal Mozaika Bistro
Pokud se z Warehousu přece jen dokážete vymotat, díky bezprostřední blízkosti Krystalu vám to nemusí být zas tak líto: zdejší lístek umně propojuje francouzské klasiky a kvalitní české suroviny (přeštík, yes), na čepu Matuška a nabídka digestivů je taky chvályhodná. Sázka na jistotu pro rande, přátelskou schůzku i rodinný oběd s babi. Podnik, co chceš mít vedle ve vchodě.

15. Můj šálek kávy
Je potřeba ještě něco dodávat? Zdejší káva od doubleshotu, dobré zákusky i dveře, co se netrhnou, už byly popsány a vyfoceny snad ze všech myslitelných úhlů. Jedna z prvních vln karlínské foodie smrště & kávové kultury u nás a letní zahrádka, kde není možné někoho nepotkat. Ideálně nad hrnkem affogata s vanilkovou zmrzlinou z 2AD. Už aby bylo léto.

14. Garage
Hranolky, gravy, maso, sýr. Jestli na Wikipedii ještě nemají definici výrazu prasení, tak tady bychom pro ně jednu měli. Ale takový to správný a radostný, protože všechny součástky jsou dobře udělaný a dohromady vytvářejí ultimátní základ před každou noční jízdou. Nebo tu můžete v tuku utopit smutek nad tím, že v Šálku naproti přes ulici je zas plno. Za 80 až 150 Kč je tahle kanadská specialita skvělá value for money.

17. Tea Mountain
O pouhý blok dál po Křižíkové leží kouzelné místo – promyšlený interiér vědomě neguje ezostereotypy čajovny jako hnízda batikovaných čakristů, zážitek dokonává špičková nabídka čajů i zápal majitele Martina Špimra (náš rozhovor o tom, jak se k čaji dostal a kam se posouvá čajová kultura, si můžete přečíst tady). V kombinaci s vedlejším Veltlinem dokonalá dvojice na večer ve společnosti kvalitních tekutin.

16. Veltlin
Vinný bar a obchod s autentickými víny z Čech i Rakousko-Uherska, která dováží vinař, spisovatel, kavárník atd. Bogdan Trojak. Nejlepší je Veltlin ve dnech, kdy se dole ve sklepení koná degustace / něco se zrovna slaví, protože to se pak z očichávání řízných rieslingů, zábavných červených s aromatem sopek a šutrů, nebezpečně pitelných pet-natů a podezřele kalných oranžád stane mejdan skoro do rána.

24. Eska
Ideově spřízněný trojúhelník kvality a jednoduchosti uzavírá čerstvě obibovaná Eska. Milujeme zdejší brunche, minimalistický design, větve, divný limonády i občasné pop-upy s duší. Taky tu vždycky někoho potkáš – nejen novináře z přilehlé Economie, ale hlavně foodie komunitu (Taste of Prague tu podle mě platí nájem místo útraty a nenarazit na Janu Bilíkovou je možné, jen když je právě na sběru divokých bylin v Melbourne nebo za polárním kruhem.)

23. Woodoo people

Malý obchůdek v Thámově ulici, který za synonymum zdraví považují nejen sportovci z nedalekých tělocvičen. V nabídce má po celý týden čerstvé ovoce a zeleninu, ze kterých vám rovnou klidně připraví smoothie a freshe. V sezóně jablek pečou skvělé střůdly, které voní po celé ulici. V létě dokonce vyrábí domácí zmrzliny.

Divoký východ

18. Divoké matky
Jestli má mít nějaký podnik v Praze nálepku baby friendly, jsou to právě Divoké matky. Zašívárna pro všechny karlínské mámy. Zatímco popíjíte vínko, vaše ratolesti blbnou v jednom obrovském dětském koutku. Na baru dostanete brumíka i únětickou dvanáctku.

5. Proti proudu
Další příklad vyladěného bistra s promyšleným čistým interiérem, který jsme dříve jen záviděli Berlínu, Londýnu a jinému Západu. Díky majitelům Karolině a Davidovi Konečným, kteří si otevřením podniku splnili sardský sen, už nemusíme. Filip Trčka z Ambiente si oblíbil jejich vajíčka, my ostatní sem chodíme třeba na crostini s pestem a na zákusky.

Na stejné ulici najdete čerstvě otevřenou pobočku vršovického Bad Flash Baru, kde můžete oduševněle posedět nad pivem a klobásou. Nebo taky chmátnout lahváče na cestu a jít se po všem tom jídle kulturně vyžít. Třeba do letního kina v zahradě Českého rozhlasu nebo při obdivování monumentální historizující základní školy na Lyčkově náměstí, úplnýho chrámu vzdělání a pokroku. Kaizlovy sady jsou oázou klidu a branou k Invalidovně staré i nové – experimentální Sídliště Invalidovna je jedním z prvních projektů z prefabrikátů u nás a potěší vás nejen přísnými liniemi jednotlivých bytových domů, koldomu-hotelu Olympik nebo krásně brutalistní mazutové výtopny, ale taky organickými sochami-prolézačkami, jimž Pavel Karous a jeho projekt Vetřelci a volavky láskyplně přezdívají Mamutí kyčle.

Jestli nemáte dost, vyběhněte na Vítkov a prohlédněte si to ještě shora. Než se stihnete vrátit, pravděpodobně se tu otevře dalších pár podniků, a můžete začít nanovo. My vás varovali.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.