5 neokoukaných druhů masa na grilování, které doporučují profíci

2. července 2018
Foto: We give you good
V řeznictví v Kantýně nám zabalili pět kousků mas, která vyžadují specifickou přípravu. Seznamte se s holubičkou, oponkou, kotletou, květovou špičkou a loupanou plecí.

Holubička

Trojúhelníkový tvar připomíná při troše fantazie křídlo holubice. Když ji budete krájet, dávejte si pozor, jak vedou vlákna, a řez veďte vždy proti vláknu – možná budete muset v průběhu krájení maso pootočit.

Vepřová kotleta

Ačkoli přirozenost velí maso na gril položit, u kotlety s tukovým krytím se to dělá jinak. Tuk nařezejte do mřížky a kotletu dejte na gril nastojato – na nařezaný tuk. Ten se začne vypékat a prostoupí do masa. Teprve když je tahle část zlatá, začnete kotletu grilovat naležato.

Oponka

Dlouhý sval, který se dá grilovat dvěma způsoby. V Kantýně oponku zabalí do šneka, propíchnou špejlí a grilují ze všech stran. Když hotovou oponku rozbalíte, najde na ní každý člen rodiny optimální kousek – na krajích je propečenější maso pro děti, uprostřed rare úprava pro tátu.

Květová špička

Ideání maso pro ty, kteří mají rádi málo propečené steaky. Květová špička má tukové krytí, a právě touhle stranou ji začněte grilovat. Když je tuk vypečený, položte maso na gril, rychle je z obou stran opečte a nechte asi 5 minut odpočinout. Potom steak nafilírujte a teprve poté případným dámičkám a dětem odřízněte tuk (řezníci z Kantýny to ale nedoporučují, protože se tak připravíte o výraznou část chuti).

Loupaná plec

Superměkký sval s krátkými vlákny umístěný u lopatky vás při grilování může překvapit. Když ho totiž položíte na žár, naroste do výšky. Potřebuje proto delší odpočinek – nechte maso odležet klidně 10 minut.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.