Netradiční kusy masa ke grilování

27. června 2019
Foto: Honza Veselý
Grilovací klasika je fajn, ale výběrová řeznictví nabízejí spoustu dalších zajímavých druhů masa! Nebojte se toho a příště hoďte na rošt třeba steak z oponky, veverky nebo loupanou plec. Fajnšmekři můžou vyzkoušet i játra nebo ledviny.

Oponka 

Masitá část bránice, která je upnutá přímo na žebrech. Má dlouhá vlákna, proto oponku doporučujeme grilovat v celku a poté krájet přes vlákno na tenké plátky. Těšte se na výraznou masitou chuť. 

Veverka

Podlouhlý sval, který visí u páteře v brániční oblasti před špičkou svíčkové. V podstatě je to držák jater. Díky tomu, že se nachází u bránice, neustále pracuje, a proto je výrazně prokrvený. To způsobuje výraznou, až železitou chuť této partie. Opět je dobré ji grilovat v celku a krájet až na talíři. 

Loupaná plec

Plec je vázaná přímo na lopatku, krájí se z ní plátek s kostí. Uprostřed masa je středová kolagenní blána, která je pro tento steak typická. V Amase nechávají stařit celou lopatku a pak z ní porcují steaky s kostí. Takovým způsobem, který není nikde ve světe obvyklý a proto si můžete loupanou plec v této podobě vychutnat jen v řeznictví Naše maso a Kantýně, kam Amaso steaky dodává. Má výraznou chuť i vůni, a přitom vyniká jemnou texturou. Oblíbený kousek na steak Vlasty Laciny, šéfa Amasa.

Pavučinka

Plátek pánevní neboli pavučinka je opravdová lahůdka. Je jí málo, a tak se špatně shání, ale vyplatí se po ní pídit. Je to delikátní maso s jemným vláknem, které je mramorované tukem, proto se mu říká pavučinka. Vepřovou variantu občas nabízí řeznictví Naše maso, ptejte se u pultu.

Steakové žebro

Maso z žebra je spolu s podplečím nejprorostlejší partie, ale chuťově velmi zajímavá a výrazná. Griluje se bez kosti, rychle a snese úpravu medium rare (středně krvavé). Nejlépe si ho vychutnáte když ho budete krájet přes vlákno, jako každou jinou steakovou partii.

Vnitřnosti – játra nebo ledvinky

Pokud jste opravdoví fajnšmekři a chcete ochutnat něco, co jen tak někdo negriluje, vyzkoušejte vepřové ledvinky nebo játra. Vyžaduje to trochu cviku, ale výsledek stojí za to. Dávejte pozor, abyste játra nepropekli příliš, pak tvrdnou. Měly by se připravovat na stupeň medium rare. Ničeho se nebojte, než přijdou na talíř, vždycky ještě malinko dojdou a vy si pochutnáte. 

Zajistěte si vstup na univerzitu grilování!

Tipy od šéfkuchařů, perfektně ugrilované steaky, nápadité omáčky i přílohy! To vše váš naučí šéfkuchaři a řezníci z Ambiente v pražském centru UmVyberte si kurz, který z váš udělá vyhlášeného hostitele!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.