facebook
instagram

Italská kuchyně, prvotřídní pečivo a netradiční věnečky. Oblíbená místa sklářského designéra Františka Jungvirta

2. září 2025
Foto: Kristina Reznik
František Jungvirt patří mezi nejvýraznější osobnosti mladé generace českých sklářských tvůrců. A stejně jako má cit pro barvu či detail ve skle, má jasno i v tom, kde si v Praze dát snídani, rychlý oběd nebo večerní drink. Na které podniky nedá dopustit?

Pekárny Eska

Navštivte Esku v Karlíně nebo na Letné. V obou pobočkách každý den pečeme náš vyhlášený chleba 33, chleba 66 je dostupný každý pátek do vyprodání. V Karlíně na vás čeká restaurace, kde servírujeme snídaně a obědy z lokálních surovin, na Letné místa k sezení vystřídal bohatý koloniál a pečivo. Loupáky, buchty, bábovky i koláče už na vás čekají!
Pečivo až domů

Ráno dělá den

Rána nejraději začínám v Karlíně. Buď v Esce, kde si rád dopřeju jejich stejnojmennou snídani, nebo ve Spojce – miluju zdejší prostředí v kombinaci s kvalitním kváskovým chlebem a míchanými vejci. Pokud mám víc času, zamířím do Food Labu, kde si dám něco sladkého ke kávě a chvíli jen tak v klidu posedím.

Rychlý i pomalý oběd 

V centru mám několik jistot na oběd. Na pracovní schůzku nejčastěji zamířím do Pastacaffé ve Vězeňské, to nikdy nezklame. Když se chci dobře najíst a neztratit přitom tempo dne, zaskočím do Little Break nebo Lokálu. A pokud naopak potřebuji na chvíli zpomalit, rád se pravidelně vracím do Café Louvre, ať už na kávu, oběd či večeři. Kromě skvělého jídla je v tom i jistý kousek nostalgie.

View post on Instagram
 

Večerní nálada 

Večer rád vybírám podniky s výraznou atmosférou. V Marina Ristorante mě stále baví kombinace italské kuchyně a krásného výhledu. Případně volím Wine Food The Italians, pokud mám chuť na ryby a mořské plody. A když chci něco trochu jiného, zavítám do Takumi na Senovážném – Teriyaki Don a sójové boby si zde dávám pořád dokola. Jídlo s elegantní atmosférou Vídně si pro změnu nejlépe vychutnám v Café Savoy.

Káva a pečivo

Když jde o kávu, mám oblíbené podniky rozdělené podle čtvrtí i nálady. Schůzky často odbavuji v The Miners Coffee Churchill nebo v Mém šálku kávy v Karlíně. Blízko svého domova v Nuslích nedám dopustit na Café v zahradě. Spojení dobré kávy s dezertem si nejlépe užívám v MEZ baru hotelu Andaz. Osvědčenou klasikou jsou pro mě také kavárny SmetanaQ nebo Slavia.

View post on Instagram
 

Mojí velkou slabostí jsou pekárny. Nejčastěji mě zastihnete v Bread Society, které se nachází hned vedle košířského studia. Zajdu sem i na oběd či rychlou svačinu, ale především pro prvotřídní kváskový chleba. Zastávku si rád udělám i v Nostress Bakery či Arctic Bakehouse v Myslíkově. Pro skvělé pečivo rád zajdu opět do Esky, v tomto případě však na Letnou.

Sladká tečka a drink

Když dostanu chuť na sladké, bez zaváhání zamířím do Věnečky Janeček. Jejich věnečky jsou prostě bezkonkurenční – lehké a k tomu chuťově pestré. V případě, že mám schůzku poblíž Tylova náměstí, dávám si dortík v Ippa Café.

View post on Instagram
 

A když chci v závěru dne zajít na drink, volím mezi koktejlovým barem v noblesním hotelu Four Seasons a již zmíněným MEZ barem. Nebo Baretta v mém nuselském „hoodu“. Tenhle podnik je trochu punk, myslím to však v tom nejlepším slova smyslu – a právě to mě na něm baví.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme