Jak sestavit dětské menu

1. srpna 2018
Foto: Jakub Dohnálek
Pokud to typ podniku alespoň trochu dovoluje, myslete v jídelním lístku i na děti. Odvděčí se vám spokojeným pomlaskáváním, vyluxovaným talířem a nadšením svých rodičů. Příště přijdou zase!

„Nemusíte připravovat nic extra, stačí přidat na menu špagety, krupicovou kaši nebo buchtičky se šodó,“ tvrdí Honza Všetečka. Jeden z kreativních šéfkuchařů Ambiente má s dětskými chutěmi bohaté zkušenosti. Mimo jiné se účastnil projektu Zdravá škola, ve kterém kuchaři z Ambiente jezdili vařit do školních jídelen.

„Když jsme dětem připravili něco, na co nebyly zvyklé, odmítaly to. Dokážou se rychle rozhodnout, co budou jíst, a co ne. Pokud chcete na jídelní lístek zařadit zdravá jídla, udělejte to hravě. Přemýšlejte o barvách, zapojte zeleninu, kterou mají děti rády. Dobře funguje třeba hrášek s mátou nebo kombinace nejrůznějšího ovoce,“ vyjmenovává Honza Všetečka.

„Ale maminka to dělá jinak!“
Pokud do vašeho podniku chodí rodiny s dětmi, věnujte malým strávníkům alespoň jedno jídlo, ať už to jsou ovocné knedlíky, jednoduché těstoviny s rajčatovou omáčkou, anebo třeba salát. Ať se se smaženým řízkem s hranolkami, obligátní položkou „dětského menu“, potkají co nejpozději.

„Samozřejmě ale záleží i na rodičích a taky na domácích zvyklostech. Pokud jídlo připravujete výrazně jinak než maminka a tatínek, může se snadno stát, že malým hostům zkrátka chutnat nebude. Neberte si to pak osobně,“ uklidňuje Honza Všetečka.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.