Facebook

Jak sestavit dětské menu

224
1. srpna 2018 Autor: Anna Nosková Foto: Jakub Dohnálek

Pokud to typ podniku alespoň trochu dovoluje, myslete v jídelním lístku i na děti. Odvděčí se vám spokojeným pomlaskáváním, vyluxovaným talířem a nadšením svých rodičů. Příště přijdou zase!

„Nemusíte připravovat nic extra, stačí přidat na menu špagety, krupicovou kaši nebo buchtičky se šodó,“ tvrdí Honza Všetečka. Jeden z kreativních šéfkuchařů Ambiente má s dětskými chutěmi bohaté zkušenosti. Mimo jiné se účastnil projektu Zdravá škola, ve kterém kuchaři z Ambiente jezdili vařit do školních jídelen.

„Když jsme dětem připravili něco, na co nebyly zvyklé, odmítaly to. Dokážou se rychle rozhodnout, co budou jíst, a co ne. Pokud chcete na jídelní lístek zařadit zdravá jídla, udělejte to hravě. Přemýšlejte o barvách, zapojte zeleninu, kterou mají děti rády. Dobře funguje třeba hrášek s mátou nebo kombinace nejrůznějšího ovoce,“ vyjmenovává Honza Všetečka.

„Ale maminka to dělá jinak!“
Pokud do vašeho podniku chodí rodiny s dětmi, věnujte malým strávníkům alespoň jedno jídlo, ať už to jsou ovocné knedlíky, jednoduché těstoviny s rajčatovou omáčkou, anebo třeba salát. Ať se se smaženým řízkem s hranolkami, obligátní položkou „dětského menu“, potkají co nejpozději.

„Samozřejmě ale záleží i na rodičích a taky na domácích zvyklostech. Pokud jídlo připravujete výrazně jinak než maminka a tatínek, může se snadno stát, že malým hostům zkrátka chutnat nebude. Neberte si to pak osobně,“ uklidňuje Honza Všetečka.

Koktejly s filosofií zero waste

Načíst další článek...