Jak vést a motivovat lidi

11. ledna 2018
Ilustrace: Patrik Antczak
Kaskadér, máma, generál, nebo trenér? Skvělý lídr je flexibilní, styly vedení určuje podle situace a schopnosti lidí.

Je nejlepší šéfkuchař ten, co nejvíc křičí a nejlíp vaří? „Obvykle sáhneme po tom nejšikovnějším a nejzkušenějším člověku v kuchyni a uděláme z něj šéfkuchaře. Jenže ne vždycky to funguje. Zatímco do té doby plaval jako ryba ve vodě, najednou si neví rady – protože vedení lidí se v žádné škole neučí,“ přiznává zakladatel restaurací Tomáš Karpíšek. I proto považuje za důležité, aby se šéfkuchaři a manažeři restaurací vzdělávali a neustále zdokonalovali. Na jejich posledním setkání se mluvilo právě o různých stylech vedení.

Generál

Člověk, který je zaměřený na úkoly a cíle, ale zároveň svým lidem nedůvěřuje, by se dal označit jako direktivní vedoucí neboli generál. Jak se obvykle chová?

Stanovuje detailní pravidla, co se smí a nesmí, co se má a nemá dělat.

A protože akce vždy vyvolává reakci, a co člověk vysílá, to se mu vrací, jak se pravděpodobně chovají lidé, které „generál“ vede?

Tento způsob vedení je ideální například v době servisu, kdy není čas si povídat, rozjímat nebo třeba hlasovat o tom, jak by jídlo mohlo vypadat. „Když ve Fävikenu nastal při výdeji zádrhel, šéfkuchař to zapsal na tabuli. Po servisu jsme si zápis prošli a probrali, co se stalo a co by se příště dalo udělat líp,“ přidává kreativní kuchařka Jana Bilíková příklad z praxe.

Máma

Ani protektivní vedoucí neboli máma nevěří ve schopnosti a samostatnost druhých, ale je pro něj důležité, aby ho měli rádi a aby s nimi dobře vycházel. Obvykle má tendenci:

Jaké reakce tímto přístupem zákonitě vyvolá?

V tomto stylu vedení hrají podstatnou roli emoce. Mnohdy se vyplatí ukázat zájem. „Když vám přijde do práce servírka, která se právě rozešla s klukem, pošlete ji domů nebo za ni vezměte kousek směny, pokud je to možné. Uvidíte, že se vám to jednou vrátí,“ doporučuje dlouholetý manažer restaurací Ambiente Filip Trčka.

Kaskadér

Člověk, který má důvěru ve schopnosti, samostatnost a zodpovědnost druhých a zároveň je jeho prioritou mít s nimi dobré vztahy, by se dal označit jako liberální vedoucí. Je pro něj typické, že:

Jak se pravděpodobně budou chovat lidé při liberálním vedení?

Kaskadérem můžete být v oblastech, které neohrožují chod restaurace. „Například rozpis personálky není nutné kontrolovat a je možné svěřit zodpovědnost prakticky komukoli z kuchyně,“ nachází příklad Jana Bilíková.

Trenér

Důvěřuje druhým a zároveň je zaměřený na výkon, na plnění cílů a úkolů. Jak se bude s člověk s koučovacím stylem vedení pravděpodobně chovat a v čem se jeho přístup liší od předchozích stylů?

Lidé obvykle reagují takto:

Tento způsob vedení je ideální v případě, že chceme vychovávat nové lídry.

Další styly vedení

Kilimandžáro – Neustále upozorňuje na význam svojí práce.

Sisyfos – Snaží se všechno zvládnout sám. Táhne celou restauraci, protože si myslí, že by to nikdo neudělal líp.

Hasič – Člověk, který jen chodí a všechno dává do pořádku. Nic nevytváří, jenom hasí požáry.

Mrtvý brouk – Problémů si nevšímá, má krédo „nehas, co tě nepálí“.

Byrokrat – Úzkostlivě se řídí nařízeními, zákony, tabulkami...

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.