Jak vypadá La Degustation po rekonstrukci?

4. března 2016
Foto: Filip Šlapal
Lustr Consomé z českého křišťálu, podlaha z dubů od hraběte Kinského, stoly s letokruhy a židle potažené kravskou kůží... Michelinská restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise má nový interiér, navržený studiem Olgoj Chorchoj.

Prostoru dominují dva monumentální křišťálové lustry Consomé neobvyklého tvaru a hlavně motivu. „Předlohou nám byly kosti, které zbudou ve vývaru. Ale slibujeme, že to nepůsobí dekadentně! Naopak, je to velmi delikátní, luxusní záležitost,“ popisuje za studio Olgoj Chorchoj designér Michal Froněk.

„Do celého prostoru jsme chtěli co nejvíc otisknout českou technologii a materiály. Když restaurace dostávala michelinskou hvězdu, hodnotitelé se podivovali – proč tu nemáte české sklo, když jste sklářská velmoc? Takže teď se stalo stavebním kamenem interiéru,“ vysvětluje.

Dubová podlaha & spol.

K českým kořenům odkazuje taky nová masivní podlaha vyrobená z dubů hraběte Kinského. Na zemi vytváří atypický geometrický vzor a v kuchyni pak volně přechází v dláždění z litého čediče, dalšího tradičního českého materiálu. Tvary jednotlivých dlaždic vycházejí z podoby buňky, čímž se hlásí k organické povaze surovin.

Tento vzor navíc vytváří grafický prvek, který prostupuje celým prostorem. Přenesla ho do něj Zuzana Lednická ze Studia Najbrt: „Naším záměrem bylo propojit původní logo s novým interiérem, kde výrazné černobílé dlaždice na podlaze nahradila organicko-geometrická struktura. Tento nový grafický prvek se tak objevuje na potisku jídelních lístků nebo v polepu oken. To vše v už zavedené černobílé barevnosti.“

Stoly s letokruhy

Atypický je i mobiliář. Litinové stoly mají nohu houbovitého tvaru držící dřevěnou desku, do které jsou zapuštěny letokruhy stromů. „Mají i osmdesát centimetrů v průměru. Zachovali jsme jejich přírodní tvar, takže stoly nejsou úplně kulaté, spíš trochu šišaté,“ prozrazuje Michal Froněk. Z inspirace českou tradicí a krajinou vznikly také židle potažené kravskou kůží.

Nový interiér má hostům navodit pocit luxusu a výlučnosti, aniž by působil vtíravě nebo rušivě. Zásahy nejsou dramatické, jde spíš o přirozený vývoj, krok dopředu. Takový, jaký tu dělá každý den šéfkuchař Oldřich Sahajdák, když svou prací posouvá českou gastronomii.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.