Kam chodí na jídlo šéfkuchaři: Jirka Horák vám poradí od každého něco

11. dubna 2023
Foto: Vojtěch Veškrna
Kreativní šéfkuchař Jirka Horák pracoval v pěti podnicích Ambiente, absolvoval stáže v několika restauracích po celém světě a vyzkoušel si práci i v michelinských podnicích Kadeau a Maaemo. Nyní ho můžete potkávat na kurzech ve vzdělávacím centru Um. I když Jirka dobře ví, jak vypadá a chutná nejlepší fine dining světa, v Praze má své oblíbené lidovky, kterým zůstává věrný už mnoho let.

Česká kuchyně

U Kalendů

Často sem chodím na obědové menu a vždycky si dávám i polévku, ty tady mám nejraději. Rád si pochutnám i na tataráku.

U Jelínků

Stará dobrá klasika, kde mám své oblíbené kombo: pivo a sardelová očka. Dávám si je jen tady. Ale pozor, šnyta si U Jelínků raději neobjednávejte, se zlou byste se potázali – tady uznávají jen hladinky!

Lehký oběd v Takumi

Když mám naopak chuť na lehký oběd, zamířím na Senovážné náměstí do ramen bistra Takumi. Ramen vynechávám, zato se pokaždé těším na misku se smaženým kuřetem. Je to menší porce, ale jako rychlý lehký oběd bohatě postačí. Baví mě i autentický interiér s plastovými replikami jídel jako v japonských podnicích.

Večeře v Nhà hai hành

Do vietnamské restaurace na Smíchově chodíme s přítelkyní na rande. Pokaždé si poručíme tác plný misek s jídlem. Mají tu nejlepší mangový salát na světě! Lepší jsem nikde nejedl. Nebo tofu – dlouho jsem mu nemohl přijít na chuť, a zachutnalo mi až tady. Doporučuji i plněné knedlíčky z fialových brambor.

View post on Instagram
 

Fresh v Goodloku a kafe v One sip coffee

Goodlok je v podstatě moje každodenní zastávka. Miluju jejich fresh shoty. A pravidelně chodím i do Onesip coffee v Haštalské.

Nákup a sklenička v Gusto Veneto

Jednou za čas ve čtvrtek se stavíme na skleničku u jediného stolku v tomhle skvělém italském obchodě na pomezí Vršovic a Vinohrad. Vlastní ho kluk, který má italského tátu a díky němu dováží to nejlepší od benátských mikrofarmářů. O každém produktů ví všechno a zaručeně vám skvěle poradí. Výborně tady nakoupíte, a k tomu si užijete příjemnou domáckou atmosféru.

View post on Instagram
 

Čínské knedlíčky v bistru U dračí mámy – Hua Long Zhai

Tohle není jen čínské bistro, jakých najdete v Praze mraky, ale autentický podnik, kde se specializují hlavně na čínské knedlíčky. Kromě nich vám nabídnou už jen pár jídel. Nehledejte ani nápojový lístek – jen co zasednete, už vám na stole přistane teplý čínský čaj.

Prasárny v Mr. Hotdogu

To bych nebyl já, abych nezmínil svoji oblíbenou „prasárnu“ na Letné. S Mr. Hotdogem mám spojený rituál: Chodím sem cestou od kadeřníka. Obsluha si o mně musí myslet, že o sebe extrémně pečuju, protože při každé návštěvě mám bezchybný účes.

Na víno k Winegeekovi a na koktejl do Café baru Pilotů

Večerní drink nesmí chybět! Když mám chuť jen na víno, zamířím do Winegeeka, který oplývá širokou nabídkou naturálních vín. Bydlím kousek od Café baru Pilotů, a tak tam rád zajdu na skvělý drink a vždycky si k tomu dám některé z jejich malých jídel. Tady to mám fakt hodně rád!

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.