Kávová vlna 2019

22. října 2019
Foto: Dominik Janda
8. a 9. listopadu se bude v brněnské Industře přednášet a diskutovat – o výběrové kávě, ale taky o sociálních sítích, klimatických změnách nebo o správném pohybu za kávovarem. Co všechno ochutnáte na 4. ročníku Wave Coffee Conference? Prozradila nám to organizátorka Petra Střelecká.

Zanedlouho proběhne čtvrtý ročník Wave, co vás vede k tomu konferenci opakovat?
Je to určitě poptávka, z té máme největší radost. Celý rok jezdíme po různých podnicích a kavárníci i baristé se nás často ptají: „Tak co, kdy bude Wave?“ To je pro nás ohromná motivace. Myslela jsem, že si letos s Adamem dáme pauzu, protože se nám narodila dcera, ale nakonec jsme o to lidi nechtěli připravit a pustili se do toho znovu.

Co a kdo se tentokrát objeví na programu?
Zajímavé téma je „zážitková ekonomika“, o které promluví Petr Pouchlý. Zaměří se na kouzlo služeb, které kavárnu víc než jen uživí. Moc se těším i na Michelle Losekoot, tu jsme na konferenci chtěli mít od prvního ročníku. Michelle představí svoji novou knihu a v rámci přednášky se bude věnovat sociálním sítím, konkrétně principům úspěchu a radám, jak ze sociálních sítí vyždímat maximum a vyniknout mezi stovkami dalších profíků.

Wave se každý rok snaží otevírat témata, která se právě řeší ve světě kávy, a tak přijede z Berlína, ze společnosti Café Imports, Simone König. Bude mluvit o tom, jak se klimatické změny podepisují na pěstování kávy, kam vede šlechtění kávových odrůd a jak se to odráží v chuti každého šálku. Udržitelností a možnými způsoby, jak pomoci farmářům pěstovat kvalitnější kávu, se bude zabývat i Bára Ernygrová, která pracuje pro importéra Falcon Coffees.

Hlavní hvězdou konference je Cory Andreen, Američan žijící v Berlíně, který se v kávě pohybuje už patnáct let a je světovým šampionem v degustování. Přesně o tom bude i jeho přednáška a workshop, na kterém rozebere senzoriku a poradí baristům, jak se vyznat ve vadách kávy.

View post on Instagram
 

Na jaké další workshopy se můžeme těšit?
Tentokrát jsme jich naplánovali šest a každý účastník si vybere jeden z paralelně probíhajících seminářů. Nabídneme senzorickou ochutnávku s Bárou Ernygrovou, kurz „Copywriterem za 50 minut“ s Michelle Losekoot a workshop o grafice v kavárnách s Tomášem Procházkou.

Všechno jsou to odpovědi na současné trendy a problémy v českých kavárnách, proto se s Romanem Nejedlým z Fiftybeans podíváme na práci, kalibraci a údržbu populárního mlýnku EK43 na filtrovanou kávu a s Terezou Balou z pražírny doubleshot na správný pohyb za kávovarem i mimo něj, protože bolesti rukou a zad trápí spoustu z nás.

Kdy se Wave rozjede?
Loni jsme startovali už v pátek a všem se to moc líbilo, a tak jsme se rozhodli to zopakovat. 8. listopadu, v předvečer konference, pořádáme panelovou diskusi, kterou povede šéfredaktor magazínu Standart. Téma jsme nechali na něm, takže to bude překvapení i pro nás. Hned potom proběhne cupping nových kávových odrůd se Simone König – to bude takový bonus, stejně jako rezervace v Kabaretu Špaček na sobotní večer, kam se chceme se všemi účastníky i hosty přesunout na pivo a svatomartinskou husu.

View post on Instagram
 

Jaký je hlavní záměr letošního ročníku?
Myslím, že se od toho prvního nezměnil. Stále chceme vzdělávat kávové profesionály, a to nejen v kávě, ale i v blízkých oborech. V Čechách mají baristé dost omezené možnosti, jak si v oblasti výběrové kávy rozšiřovat znalosti, a kromě pár kurzů našich kolegů jsme buď odkázáni na sebevzdělávání, anebo musíme vyjet daleko za hranice.

Wave je synonymum pro vlnu trendů a každý ročník je pro mě takové okno do budoucnosti kávového průmyslu. Zároveň se nám daří budovat a propojovat kávovou komunitu, ze které jsou nadšení i přednášející, co se v gastru vůbec nepohybují. Třeba expert na podnikání Robert Vlach si loňskou konferenci užil natolik, že o ní pověděl přátelům, a díky tomu si teď můžeme vybírat z předních expertů na marketing, pricing a tak dále.

View post on Instagram
 

Umožňujete lidem z oboru vzdělávat se a seznamovat s odborníky a kolegy. Co přináší Wave vám a vaší kavárně?
Věřím, že nám dává dobré jméno. Naše kavárna pro nás nikdy neznamenala jen kávu a dorty. Snažíme se dívat dopředu, experimentovat, soutěžit a testovat nové technologie. A v tom nám Wave pomáhá. Moje role spočívá v komunikaci s přednášejícími. Když společně vymýšlíme témata a workshopy, posouvá to dopředu nejen mě, ale celý náš tým a samozřejmě i samotnou konferenci.

Už na první ročník se nám podařilo pozvat spoustu výborných řečníků, ale teď jsme organizačně dospěli a z Wave se stala značka kvalitní konference. Ta se ale vyvíjí i díky skvělým návštěvníkům a baristům. Průběžně se ptáme, co by je zajímalo, abychom jim na každé „Vlně“ doručili skutečně přínosný obsah. A míříme stále výš. Jednou chceme naplnit Janáčkovo divadlo, nebo alespoň kino Scala, a kdo ví, možná vezmeme Wave i za hranice republiky.

Co byste si letos popřáli?
To, co přejeme všem účastníkům – co nejvíc brouků do hlavy a nových obchodních i přátelských vztahů.

A výběrové kávě?
Aby rostla.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.