Lokál U Caipla: Jako doma!

27. října 2015
Foto: František Kressa a Vít Kobza
I když se pohostinská historie na Kozí 3 začala psát před více než stoletím, o přesných počátcích tohoto kdysi velmi známého podniku toho tolik nevíme. Pravděpodobně spadá do posledních let Rakouska-Uherska, kdy si tu zřídil hostinec Alois Caipl (nar. 15. října 1864) a – jak bylo zvykem – pojmenoval ho po sobě.

Krátké zvučné a neobvyklé jméno si kdekdo brzo vštípil do paměti a dodnes je známé přinejmenším pravověrným Brňanům. Nezapomnělo se na něj ani za socialismu, kdy se restaurace jmenovala jinak.

„Když bylo nejhůře, nebylo přímo do čeho kousnouti, tu u Caiplů vždy se našel kousek dobrého sousta, chutně upraveného.“

Uznání od štamgastů

Pohostinství se Alois Caipl věnoval už mnoho let před otevřením restaurace. V Hostinských listech se o něm psalo, že „dbal vždy toho, aby svůj obchod povznesl, aby v něm hosté byli spokojeni jako doma.“ Jeho um oceňovali štamgasti hlavně v časech světové války a po ní, protože „když bylo nejhůře, nebylo přímo do čeho kousnouti, tu u Caiplů vždy se našel kousek dobrého sousta, chutně upraveného“.

Právě v meziválečném období zažívala Caiplova restaurace největší věhlas, který posílil její jméno na dlouhá léta dopředu. Na čepu tu byl oblíbený Jehnický ležák (později pohlcený rostoucím Starobrněnským pivovarem), ale vyhlášená byla i zdejší kuchyně. Pro zajímavost, oběd stál 7 korun a večeře 6,50 korun. Nabízeli tu i snídaně „na vidličku“ a pro personál nebyl žádný problém vystrojit banket na úrovni; běžně se tu konaly i svatební hostiny.

Ve 30. letech se začal v restauraci čepovat Plzeňský Prazdroj, což tehdy svědčilo o vysoké úrovni podniku. V denním tisku několikrát vyzdvihli, že Prazdroj zde čepovaný patří k nejlepším pivům v moravské metropoli.

Pěstovati ducha pospolitosti

Alois Caipl si velmi potrpěl na dobré vztahy s hosty. Například spolkařům nabízel k pronajmutí oddělené spolkové místnosti a pravidelně je zásoboval patřičným občerstvením. Všestranné služby zajišťoval na svou dobu nezvykle početný personál, mimo jiné devět číšníků, dva vrchní a čtyři kuchaři.

Tito muži byli – stejně jako jejich kolegové z jiných podniků – organizováni v místní pobočce Ústřední jednoty československého číšnictva Otakar. Spolek vznikl už za monarchie a kromě obrany hospodářských zájmů svých členů se snažil „pěstovati ducha pospolitosti, udržovati a zvelebovati čest stavu“. Aktivita otakaristů – jak se jim neformálně říkalo – byla největší v meziválečném období.

Závod v rychloobsluze

Třeba roku 1937 uspořádali otakaristé v rámci Brněnských výstavních trhů na výstavišti v Pisárkách závod v rychloobsluze, ve kterém se vyznamenali právě Caiplovi číšníci. Akce vzbudila značný zájem veřejnosti, která účastníky dobře znala z místních kaváren a restaurací.

Začalo se o půl třetí odpoledne, kdy od Besedního domu (Komenského náměstí) vyrazila směrem ke Starobrněnskému pivovaru propagační štafeta s praporem Otakara. U pivovaru pak byly připraveny další dvě štafety se studenou mísou, jejichž cílem bylo hlavní závodiště na výstavišti.

První doběhlo družstvo restaurace Zemského domu (na rohu dnešního Moravského náměstí) a jako druhé se umístili zaměstnanci Caiplovy restaurace. Obě družstva se pak utkala ještě jednou – ve stolničení. Tentokrát vyhráli Caiplovi lidé; nakonec zvítězili i celkově na body a získali pohár Výstavního sboru.

Mezitím se závodilo s černou kávou, se dvěma vejci na plytkém talíři a s lahví vína, které se muselo stejnoměrně nalít do rozestavěných sklenic. Číšníci při tom na trati probíhali mezi různými překážkami. Všechny disciplíny budily značnou pozornost diváků, kteří se dobře bavili a „neskrblili pochvalou ani vtipy“, jak uměli ocenit i v odborném tisku brněnských hostinských a kavárníků.

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.