Loupák vs. croissant

27. června 2017
Taky s lehkým sentimentem vzpomínáte na to, jak jste jako malí snídali loupáček s máslem, domácí marmeládou, a hlavně hrnkem kakaa? Minulost se může stát přítomností – třeba když si zajdete na domácí loupák do Esky. Ale pozor! Croissant je možná loupák po francouzsku, ale náš loupák rozhodně není croissant.

Příběh croissantu i loupáku začal nejspíš ve Vídni, kde se pečivo ve tvaru půlměsíce (tzv. Kipferl) peklo na oslavu konce tureckého obléhání. Jedno je jisté – croissant vyrostl ve Francii a loupák na stolech českých rodin. Na začátku jsme se tedy dotázali Jazykové příručky Ústavu jazyka českého. Ta rozlišuje mezi loupákem, rohlíkem z jemnějšího těsta, a croissantem – pečivem z křehkého lístkového těsta ve tvaru rohlíku. A přesně v tomhle momentě bylo třeba popojít od počítače k pekaři.

Každý jsme z jiného těsta

„Je to úplně jiné těsto a jiný technologický postup. Croissant se skládá, loupák se roluje,“ zaškolil nás Aleš Karpíšek, šéfpekař Esky. Zatímco těsto na loupák je kynuté a podobné tomu na vánočku, croissanty se pečou z těsta plundrového, které kombinuje kynuté a lístkové. „Recept na loupáky nám do Esky přinesl jeden pekař, ale my jsme postup ještě trošku vyladili. Nešetříme máslem a pečeme loupáky na ohni, proto chutnají jako kdysi,“ dodává Aleš.

Bez kakaa ani drobek

Čím méně se lidé shodnou na názvu, tím více přitakávají, když si někdo povzdychne, že loupáky „už nejsou to, co bývávaly“. Nejenže je těžké najít dobře vypečený kousek, ale dnešní loupáčky už se zpravidla nedají loupat. Možná i proto se jim dávají různá jména. „Je fakt, že si pamatuju zákazníka, který si řekl o makovku, a myslel tím náš loupák,“ vzpomíná Aleš. Sladký rohlík, loupáček, makový rohlík nebo makovka. Objednáváme si různě, často poněkud zmatečně, ale očekáváme všichni totéž. A jak je to s mákem? „K loupáku prostě patří,“ odpovídá Aleš bez váhání.

Croissant a espresso, loupák a...? „Dovedete si představit loupák bez kakaa? Vždycky se do něj namáčely loupané vrstvy... U nás k němu dostanete ještě domácí marmelády podle sezony a máslo, které si tlučeme sami,“ vypočítává šéfpekař.

Loupák je hip

„Chtěli jsme něco typicky českého, a na loupák s kakaem a máslem jsme všichni zvyklí odmala,“ vysvětluje Aleš, proč se Eska rozhodla péct kromě chleba právě loupáky. Starší lidé na něj s láskou vzpomínají, mladším připadá spíš jako retro rohlík, což je cool. Čím dál víc foodbloggerů považuje za nutnost zařadit nějaký ten babiččin poctivý recept s fotkou a kouzlo sladkého rohlíku s kakaem objevili i foodstagrameři. Takže je dost dobře možné, že našim nejmenším bude starodávné pečivo už zase připadat jako snídaňová klasika a nebudou si podobné otázky vůbec klást.

A co znamená loupák pro vás?

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.